Péřové bundy v hledišti a rychlé vlaky. Jihočeská filharmonie zažila exotické turné v Číně

18. leden 2017

Z Číny se před několika dny vrátila Jihočeská filharmonie. Ve vzdálené zemi absolvoval orchestr sedm koncertů. „Lidé tam na nás přicházeli jako na něco exotického, na něco, na co nejsou zvyklí, co neodpovídá jejich hudební tradici, a snažili do té naší proniknout,“ říká ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Koncerty v Číně vypadají úplně jinak než v Evropě. „Číňané nejsou nezdvořilí, ale je to pro ně setkání s něčím úplně jiným. Je tam například takový zvyk, že před koncertem, v přestávce i po koncertě zní nějaká reprodukovaná hudba. S tím, co se odehrává, nemá nic společného, je taková nevýrazná a vyplňuje hlukově tu pauzu. Pro ně je to jakási součást nabídky, spočívá to i v kultuře, v tom, jakým způsobem přijímají tu muziku,“ vzpomíná Otakar Svoboda.

Čínský posluchač také na koncertě vážné hudby klidně sedí v péřové bundě. „Nemají tam šatny, jsou zvyklí sedět tak, jak přišli, a oblékají to, co jim přijde pod ruku. Vy na to koukáte a říkáte si, jestli je oblečení důležité, a já za sebe říkám, že ne. Ti lidé jsou prostě jiní, prošli jinou kulturou,“ dodává ředitel Jihočeské filharmonie.

Dramaturgie pro koncertní turné v Číně vznikala ve spolupráci s agenturou, která zná tamní publikum a ví, co posluchači očekávají. Orchestr tak vedle skladeb klasických evropských autorů zahrál i melodii od čínského autora. Jakmile posluchači zaznamenali první tóny, byli nadšení.

Jihočeská filharmonie otevřela po opravě svou budovu v Českých Budějovicích. Na snímku ředitel Otakar Svoboda

Jihočeská filharmonie se před odjezdem zajímala o zkušenosti dalších orchestrů, které už v Číně hrály. Protože slyšela mnoho negativního, začala se pečlivě připravovat a řešit každý detail. „Upozorňoval jsem orchestr, že všechno nemusí být v pořádku. Říkal jsem, aby to brali jako dobrodružství. Nakonec se neobjevil ani jeden problém. Bydleli jsme v perfektních hotelech, organizace ze strany Číňanů fungovala na minutu, sály byly vynikající,“ říká Otakar Svoboda.

Hudebníci měli také poměrně dost času na odpočinek a přesuny. „Měli jsme slíbeno, že nejdelší vzdálenosti létáme, kratší jezdíme vlakem a ty nejkratší autobusem. Jednou jsme museli změnit letadlo za vlak kvůli smogu, ujeli jsme tisíc kilometrů vlakem, což zní šíleně, ale trvalo to jen šest hodin, protože jejich vlaky jezdí rychlostí 300 kilometrů v hodině a jsou nesmírně pohodlné a kvalitní,“ vypráví ředitel.

O své cestě věděla Jihočeská filharmonie dlouho dopředu. Přizpůsobila tomu tedy i program koncertní sezóny. Nyní už orchestr zase čekají domácí vystoupení. Ve čtvrtek 26. ledna zahraje se zpěvačkou Katt a Davidem Kollerem, chystá také program s Michaelem Kocábem nebo koncert se saxofonistou a tenorem Hakonem Kornstadem.

Spustit audio