Voda měla 5,6 stupně, byla příjemně teplá, vypráví medailista z mistrovství světa v zimním plavání

8. únor 2023

Poprvé jel na mistrovství světa a hned přivezl čtyři medaile. Jaromír Berounský, člen vodní záchranné služby v Českém Krumlově, získal na šampionátu v zimním plavání zlato v závodě na 200 metrů prsa, k tomu přidal jedno stříbro a dva bronzy.

Mistrovství světa v zimním plavání se konalo ve slovinském Bledu. Jaromír Berounský na místo dorazil po náročné cestě večer před prvním závodem. „Následující den se plaval kilometr na volné vodě v jezeře, v tomto závodě jsem skončil třetí,“ vypráví.

Při šampionátu se podle něj klade velký důraz na bezpečnost. „Každý závodník musel mít vlastní bójku připnutou k pasu, počet plavců byl omezen na maximálně osm na jednu rozplavbu,“ popisuje.

Čtěte také

Výbava zimního plavce není nákladná. Povoleny jsou pouze klasické krátké závodní plavky, plavecká čepice, případně brýle. Do neoprenu se závodníci obléct nesmějí. „Většina plavců se snaží být do poslední chvíle oblečená, až těsně před startem se svléká poslední vrstva a vstupuje se do vody,“ líčí Jaromír Berounský.

Během mistrovství světa ve Slovinsku prý počasí závodům přálo. „Voda měla podle oficiálního měření 5,6 stupně. To je na jezero Bled vyšší hodnota, obvykle se teplota pohybuje kolem tří stupňů. Pro nás byla voda příjemně teplá,“ vypráví český účastník.

Bazén pro zimní plavání se liší od klasických závodů. Byl vytvořený z pontonů přímo v jezeře. „Do vody se neskáče z bloků, ale v každé dráze byly dřevěné schůdky. Závodník se odráží od dřevěné desky, nedělají se klasické kotoulové obrátky, plavec se jen dotkne a plave na druhou stranu,“ doplňuje Jaromír Berounský.

Celý rozhovor se zimním plavcem Jaromírem Berounským si poslechněte online.

Spustit audio

Související