Vlkům a vlčím smečkám se na Šumavě daří, potvrzují nejnovější poznatky správy parku

26. březen 2020 07:43

Nejméně sedm vlků a z toho minimálně tři loňská mláďata. Takový počet těchto šelem se aktuálně vyskytuje v centrální části Šumavy. Správa národního parku zveřejnila nejnovější statistiky a poznatky, které se opírají také o snímky z fotopastí.

Podle dat správců Národního parku Šumava se vlci vyskytují nejčastěji kolem obce Srní na Klatovsku. Tam se smečky objevují zejména v době páření.

Právě v Srní má národní park svůj vlastní výběh s vlky. Tamní návštěvnické centrum se tak podle ředitele parku Pavla Hubeného stává takovým malým nepřátelským teritoriem uvnitř velkého divokého teritoria jiné smečky.

Na konci loňského roku také správci parku zjistili, že v lokalitě Modravska se objevují stopy těchto šelem, které se na několika místech rozdělily do sedmi samostatných tras.

Vystopovat pohyb vlků je velmi náročné. Správci šumavského parku spolupracují i s kolegy z německého Národního parku Bavorský les. Například v roce 2018 se ani pracovníkům na české ani německé straně hranice nepodařilo získat jedinou fotografii nebo video zachycující nová mláďata.

Čtěte také

I proto není možné určit přesný počet vlků žijících na Šumavě, jak uvedl náměstek ředitele správy parku Martin Starý. Podle něj můžou některá zvířata přes Šumavu pouze procházet a také mláďata, která se tam narodí, můžou ve smečce zůstat třeba jen jeden rok.

Příslušnost jedinců k dané smečce lze zjistit pouze porovnáním DNA ze sebraných vzorků trusu nebo jiného genetického materiálu. O jednoho vlka také Šumava nedávno přišla, minulý týden dostali správci parku informaci, že v Horní Vltavici na Prachaticku šelmu srazilo auto.

Divocí vlci se na Šumavě objevují už více než tři desetiletí, ale skutečně trvale jsou tam až od roku 2015. O dva roky později zoologové z Národního parku Šumava poprvé v novodobých dějinách potvrdili reprodukci.

Tyto šelmy jsou velmi ostražité a nedůvěřivé k novým věcem v terénu, zejména pokud třeba vydávají zvuk a svítí. Z toho důvodu je natočení nebo nafocení vícečetné smečky stále unikátní záležitostí.

Spustit audio

Související