Vlezeme-li mezi jmelí, vrátíme se těžko celí. Částečně vánoční hudební půlhodinka se jmelím i Kapitánem Kidem

12. prosinec 2022

K rostlince jménem jmelí máme v současnosti víceznačný a rozporuplný vztah. Podle aktuálních zpráv hrozí vysloveně invaze jmelí coby parazitického škůdce, který vysává a ničí stromy v různých oblastech Čech a Moravy, oproti tomu jsou od nepaměti známy léčebné účinky jmelí. No, a právě v těchto dnech je pro nás důležité to, že větývky jmelí, přírodní, pozlacené i postříbřené, jsou symbolem Vánoc.

18. prosince uplyne devadesát let od narození Jaroslava Velinského, kterého příznivci trampské muziky znají jako Kapitána Kida. Jaroslav Velinský, jehož dědou byl známý hlavně divadelní herec Václav Rabský přezdívaný „holešovický Vojan“, pocházel z Prahy. Můžeme ho směle označit za renesanční osobnost, neboť Jaroslav Velinský alias Kapitán Kid vynikl jako autor detektivních románů s Otou Finkem, ale také knížek z oblasti science-fiction i pro mládež a také divadelních her. A v životě byl lecčíms, písmomalířem, typografem, hlídačem v zoologické zahradě i horníkem.

Písničkářská cesta banjisty i kytaristy Kapitána Kida počala už v padesátých letech a v roce 1967 se v Ústí nad Labem stal spoluzakladatelem stále existující přehlídky Porta a řada jeho písniček se dočkala lidové obliby.

Čtěte také

K těm lehkým swingem dýchající Jmelí Kapitána Kida z roku 1982 sice nepatří, ale je to vtipná písnička nahlížející tuto cizopasnou rostlinku možná spíše z toho botanického pohledu. Rozhodně ne černobílý životní příběh Kapitána Kida se uzavřel před více než deseti roky

Ze soudku písniček, kde je jmelí symbolem Vánoc, jsme vybrali známý song Mistletoe and Holly, Jmelí a cesmína, s trochu ironickým textem. Jejím původním interpretem, a dokonce s Hankem Sanicolou a Dokem Stanfordem rovněž spoluautorem, byl Frank Sinatra.

Poprvé se objevila na jeho vánočním albu A Jolly Christmas from Frank Sinatra, Veselé Vánoce od Franka Sinatry, z roku 1957. V ní se zpívá: „Je čas na vánoční koledy. Přejídání se, veselé pozdravy od příbuzných, které neznáte. Pak přijde ta velká noc, kdy upravujete stromek. Uslyšíte hlasy ve svitu hvězd zpívat vánoční koledy... Ó, proboha! Je čas na jmelí a cesmínu!“

Písniček se jmelím bude ale samozřejmě více – od kapely Neřež, od britské superhvězdy Cliffa Richarda, od královny soulu Arethy Franklin, ale také od varhaníka Oty Čermáka.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související