Vítkův Hrádek, biatlonistku i vodní záchranáře ukazuje originální lipenský betlém ze žaludů

25. prosinec 2021 14:38

Hokejista Jaroslav Pouzar čistí led na zamrzlém lipenském jezeře. O kus dál fotí Josef Seidel turisty u Vítkova Hrádku. Opravdu netradiční motivy obsahuje betlém, který vytvořil modelář Jan Tlášek. Inspiroval se krajinou a osobnostmi Lipenska. Své dílo ze žaludů tvořil skoro rok v malé dílničce v bytě.

„Tady já pracuju. Vytvořím si tu takové zázemí, cítím se tu dobře, mám puštěný budějovický rozhlas a tak tu strávím celou zimu,“ ukazuje modelář Jan Tlášek své malé království v bytě v Českých Budějovicích.

Vznikají tu postavičky ze žaludů a unikátní betlémy. Jeden z nich je právě k vidění u Lipenské přehrady. „Já v první řadě musím vzít na podzim kolo a jet po cyklostezce na Hlubokou. Tam mi žaludy padají samy na hlavu a nasbírám si zásobu. Když pak z toho chci tvořit figurku, už musím mít dopředu v hlavě, jak bude vypadat a jak ji budu dělat,“ vypráví.

Nejnovější lipenský betlém vznikal v českobudějovické dílně zhruba deset měsíců. „V těch postavičkách se lidé poznávají. Poznala se tam paní Černá, vodní záchranářka, také šéf záchranářů pan Bukáček je tam zobrazený i se psem,“ líčí Jan Tlášek.

V jeho betlému dále lidé mohou poznat třeba hokejistu Jaroslava Pouzara, jak šornuje led na lipenském jezeře, biatlonistku Markétu Davidovou nebo legendárního fotografa Josefa Seidla fotografujícího turisty u Vítkova Hrádku.

Svou figurku dostal i Bohumil Jahn, rolbař z Frymburku, který dříve létal Airbusem. „Byl jaksi propuštěn ze služeb, protože byl covid a nemohl létat, takže jezdí s rolbou ve Frymburku. Tak jsem ho tam udělal na té rolbě v letecké kapitánské uniformě,“ dodává Jan Tlášek.

Čtěte také

Betlém je metr dlouhý a půl metru široký. Kromě žaludů potřeboval autor třeba i kameny. „Na Vítkův Hrádek padlo asi pět kilo šutrů, které jsem narval do ruksaku na výletě. Pak jsem je prostě slepoval, až vzniknul Vítkův Hrádek,“ říká.

Jan Tlášek už začal pracovat na dalším betlému pro příští rok. Právě vytváří postavičku Kateřiny Neumannové. „Je to taková karikatura. Kdyby se mi ta figurka povedla úplně přesně do podoby, tak to nebude zábavné. Protože je to ale ze žaludů a větviček, tak to vypadá humorně a lidi to rádi vidí,“ uzavírá pětasedmdesátiletý Jan Tlášek, který celý život pracoval jako elektrikář a jeho koníčkem je od dětství letecké modelářství.

Aktuální lipenský betlém si můžou zájemci prohlédnout v hotelu v Dolní Vltavici na Lipensku. Vystavený tam bude do konce roku.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související