Pavel Rouha z Velešína po loňské pauze znovu vystavil svůj betlém. Dílo zabírá 36 metrů čtverečních

23. prosinec 2021 07:13

Řemeslný jarmark na návsi, historickou papírnu, povoz s koňmi nebo voraře plavící dřevo po řece. Každý rok pečlivě instaluje velešínský betlémář Pavel Rouha v budově takzvaného Kantůrkovce nedaleko kostela svůj rozměrný betlém. Vynechal jen jednou, loni, kdy byly kvůli lockdownu všechny akce zrušené.

Jednotlivé výjevy a figurky převážně z lipového dřeva proto letos s o to větší chutí znovu zasadil do krajiny z mechu, větví, kůry a kamenů. Postavičky vyřezává soukromý zemědělec po večerech už od svých devíti let a inspirací jsou mu známé třešťské betlémy.

„Dá se říct, že tady mám spektrum lidí, kteří pro Velešín, Kantůrkovec nebo pro mě samotného něco udělali. A pak tady mám přátele, kterých si cením, takže je tady strakonický dudák Josef Režný, bývalý ředitel velešínské základní umělecké školy Alois Hujsl, no a tady Maruška Pešková přebírá partituru české vánoční mše od samotného autora Jakuba Jana Ryby,“ ukazuje Pavel Rouha.

Betlém Pavla Rouhy z Velešína

V jeho betlému je aktuálně k vidění 192 figurek lidí a zvířat. Dílo zabírá plochu 36 metrů čtverečních. Zachycuje třeba voraře, kteří plaví dřevo po řece. „To je ten ostroh pod velešínským hradem, kde protéká řeka Malše, vedle máme havíře, kteří kutají uhlí, tady pak uhlíř odpočívá u ohýnku při stavbě milíře, vedle je sklárna,“ popisuje Pavel Rouha.

Betlém je mechanický, je tedy slyšet například zvuk pily nebo klapání mlýnského kola. „Já bych nikdy nedokázal dát pohyb do figurky, to je pro jiné mistry, já jsem takový obyčejný řezbář, takže mám ty stroje, které se hýbou a dodávají tomu originální zvuk,“ dodává autor.

Rouhův velešínský betlém, ale i betlémy dalších tvůrců si můžete v takzvaném Kantůrkovci prohlédnout do 6. ledna, a to vždy odpoledne.

Spustit audio

Související