Viktorie Hanišová: Pozůstalost. Jak dopadne setkání, které si Tomáš a Helenka naplánovali před dvaceti lety

27. listopad 2022

Tomáš Borecký alias Thomas Borg, úspěšný herec, producent a dokumentarista, se po dvaceti letech života v Americe vrací do Prahy. Má se tu setkat s Helenkou, s níž si byl kdysi velmi blízký…

Čte: Josef Kaluža
Napsala: Viktorie Hanišová
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 12. 3. 2022

Příběh o jednom setkání, které bylo naplánované dvacet let, napsala současná česká autorka Viktorie Hanišová. Povídka Pozůstalost vyšla v souboru s názvem Dlouhá trať, v roce 2020 ho vydalo nakladatelství Host.

Prozaička a překladatelka Viktorie Hanišová (1980) vystudovala anglistiku a germanistiku na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Debutovala v roce 2015 příznivě přijatým románem Anežka o nefunkčním vztahu matky a adoptivní dcery.

V roce 2018 následoval román Houbařka rozvíjející téma dětského traumatu a zneužívání, jehož děj je zasazen na Šumavu. V následujícím roce získala tato kniha druhé místo v soutěži o cenu Johanna Steinbrenera, která se každoročně uděluje na festivalu Šumava Litera.

Volnou trilogii knih o mateřství zakončila Viktorie Hanišová v roce 2019 románem Rekonstrukce o dopadech sebevraždy rodiče na dítě.

V roce 2020 jí vyšla povídková sbírka Dlouhá trať, ohledávající různé podoby životních krizí. Její poslední kniha Beton a hlína (2021) formou rozhovorů sleduje možnosti udržitelného života ve městech.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.