Jiří Šesták: Cesta jinam. Úsměvný příběh ze smutné doby, kdy byl do hraniční Šumavy vstup zakázán

25. listopad 2022

Lékař Karel, epidemiolog „uklizený“ za minulého režimu na krajské hygieně, zdědí chalupu v zakázaném pásmu na pravém břehu přehrady Lipno. S manželkou, uvědomělou gymnaziální učitelkou, a dvěma dětmi se tam vypraví na letní prázdniny.

Čte: Jiří Šesták
Napsal: Jiří Šesták
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 14. 11. 2022

Cesta jinam je příběh o ideovém nesouladu v rodině, o hledání sebe sama, naivním chalupaření na konci éry reálného socialismu i o krásách a kouzlu Šumavy, byť na začátku 80. let minulého století stále ještě zadrátované.

Úsměvná novela je literárním debutem jihočeského herce a pedagoga Jiřího Šestáka. Příběh odehrávající se za minulého režimu v blízkosti uzavřené státní hranice začal psát už před lety, ale naplno se mu mohl věnovat až při nucené izolaci v období covidové pandemie.

Karel se nehnutě díval na obrysy objevujících se hor, pak na Marka, který ho míjel se svým koněm bez povozu.
„Nikdy jsem netušil, že jsou tak blízko,“ ukázal Karel bradou na probouzející se alpské štíty.
„To je veliký omyl, pane doktore, jsou velmi, velmi daleko.“
„Nejde mi na rozum, že tady nedaleko teče Dunaj. Nějakých čtyřicet kilometrů. V Dunaji jsem se naučil plavat. Bylo mi šest. U příbuzných v Bratislavě. Jelo se tam pomalu celý den. Měl jsem vždycky pocit, že Dunaj je strašně daleko, snad až někde u moře, a on je přitom tamhle za tím kopcem. Ani nevíte, jak mě to všechno sere!“

Děj není na Šumavu umístěn náhodou, autorova rodina měla na Lipensku chatku, takže tam pravidelně jezdil už jako malý kluk. „Tehdy to byl svět téměř neobydlený, s mizejícími pozůstatky původního osídlení. I když rekreantů pozvolna přibývalo, části Šumavy byly liduprosté. Člověk se mohl vydávat na výpravy do nádherných lesů, ale také narážel na přítomnost neprostupné železné opony. Čas od času bylo slyšet od hranic střelbu, jako kluk jsem zaslechl různé příběhy, některé jsem sám zažil,“ vzpomíná.

A z těchto střípků podpořených autorovou fantazií vznikla kniha Cesta jinam, kterou v loňském roce vydalo nakladatelství KANT. Desetidílná četba na pokračování v autorské interpretaci byla natočena letos na podzim v plzeňském rozhlasovém studiu. 

Interpretace vlastního literárního textu Jiřího Šestáka moc bavila. „Jako člověk s hereckou divadelní i rozhlasovou zkušeností zvládám techniku četby. Jako autor velmi dobře rozumím obsahu textu. Vím o každém slově, co znamená, proč v textu je, jakého sdělení – racionálního i emotivního – je nositelem. Znám kontext, nálady postav i prostředí… To je veliký náskok pro mne jako interpreta, kterým jsem se jako autor obdařil,“ vysvětluje.

Jiří Šesták

Jiří Šesták se narodil v roce 1956 v Českých Budějovicích, kam se také po studiu na Divadelní fakultě AMU vrátil. Bezmála čtyřicet let působil jako herec, umělecký šéf a v letech 2004 až 2014 jako ředitel v Jihočeském divadle.

Jiří Šesták

Externě přednášel na Pedagogické a Teologické fakultě Jihočeské univerzity a také na DAMU. V roce 2002 založil se studenty Jihočeské univerzity Studentské universitní divadlo – SUD.

V roce 2010 vstoupil do komunální politiky v Českých Budějovicích, následně v roce 2012 také do té celostátní jako senátor.

Nyní je hercem a pedagogem na volné noze a věnuje se i literární tvorbě. Je autorem monografie o divadelním managementu s názvem Divadlo – kultura – podmínky (KANT 2012).

V roce 2021 mu stejné nakladatelství vydalo literární debut Cesta jinam a v těchto dnech vychází další novela ze Šumavy s názvem Divoká honba. Je to příběh ze začátku 50. let, kdy z pohraničí zmizela většina původního německy mluvícího obyvatelstva, stejně jako jejich domy a někdy i celé vesnice.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.