Věra Nosková: Ve stínu mastodonta. Příběh panovačné ženy a jejího muže z předlistopadového Československa

13. listopad 2022

O uličních výborech KSČ, nedostatkových mandarinkách, sametové revoluci a také vztahu dominantní ženy a jejího muže „podpantofláka vypráví ve své povídce Ve stínu mastodonta Věra Nosková.

Čte: Jiří Ornest
Připravil: Lubomír Koníř
Napsala: Věra Nosková
Zvukový mistr: Pavel Schober
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2010

Příběh vyšel v roce 2008 ve stejnojmenné povídkové knížce. Pro Český rozhlas ho o dva roku později v českobudějovickém studiu načetl herec Jiří Ornest.

„Uvařil ženě kávu, na talířek přiložil tatranku. Máma chroustá a srká, vypravuje o životě za dveřmi jejich bytečku. Drží palec na tepu doby, neboť je předsedkyní uličního výboru KSČ. Líčí právě průšvih jakéhosi inženýrka. Zásadně říká inženýrům inženýrek, doktůrek místo doktor, profesůrek, na ni se ti náfukové s nějakým vzděláním stejně za dělnické peníze vytahovat nebudou, že jo?“

Věra Nosková

Věra Nosková se narodila v roce 1947 v západočeském Hroznětíně. Vyrůstala v jihočeských Strakonicích, od roku 1972 žije v Praze. Po maturitě na gymnáziu střídala pestré profese i zaměstnavatele, nejdéle byla učitelkou v mateřské školce.

Po roce 1989 se stala novinářkou – začínala v Českém deníku a v roce 2002 končila v Hospodářských novinách, nejčastěji publikovala články popularizující vědu. Zároveň se věnovala psaní beletrie a práci v Českém klubu skeptiků Sisyfos, který v roce 1995 spoluzaložila s astrofyzikem Jiřím Grygarem.

Věra Nosková

Za román Bereme, co je (2005), při jehož psaní se inspirovala svým dospíváním ve Strakonicích, byla nominována na cenu Magnesia litera, za Obsazeno (2007) na cenu Josefa Škvoreckého.

V roce 2008 vydala román Víme svý, jehož děj se odehrává v zadrátovaném jihočeském pohraničí, jedná se o třetí díl její autobiografické trilogie o dospívání a hledání sama sebe v neúplné rodině v době komunismu. Román Proměny zachycující období před listopadem 89 a krátce po něm získal v roce 2014 Cenu čtenářů České knihy.

Věra Nosková má rodinné nakladatelství Klika, kde v posledních letech vydává i své vlastní knížky, především cestopisy – Nechte psa doma (2016) nebo Masajové krev a mlíko (2017). Věra Nosková spolupracuje už řadu let i s Českým rozhlasem, pro Český rozhlas České Budějovice píše a načítá Rozhlasové sloupky. Ráda cestuje po světě, fotí, zpívá a sjíždí řeky.

Spustit audio

Související