Více než čtvrtstoletí plánů i dohadů ukončí buldozery. Začne demolice vepřína v Letech u Písku

22. červenec 2022 11:32

Po více než čtyřech letech od předání do rukou státu začne v Letech u Písku demolice vepřína. Rozlehlý zemědělský areál stojí na místě bývalého romského koncentračního tábora. Nahradí ho nový památník, který Muzeum romské kultury představilo v roce 2020. Čtvrtstoletí plánů i dohadů tak symbolicky ukončí rachot bagrů a buldozerů.

Archeolog Pavel Vařeka ze Západočeské univerzity odhalil se svým týmem v září roku 2019 takzvaný provizorní hřbitov obětí letského tábora přímo v místech stávajícího pietního místa. Bylo to v době, kdy už areál vepřína zhruba rok a půl patřil státu.

Předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička to tehdy označil za zcela přelomový objev. „Mně osobně spadl kámen ze srdce, protože jsem měl velký problém, jak vlastně naložím s tím pomníkem, pokud se ty hroby najdou někde jinde,“ vysvětlil.

Na podzim roku 2019 podle původních plánů už většina vepřína na místě stát neměla. Přípravu demolice i výstavbu nového památníku ale po dalších průtazích zdrželo několik faktorů.

Čtěte také

„Prvním důvodem byly archeologické průzkumy, k tomu navazující pyrotechnický průzkum, který trochu zdržel tvorbu projektové dokumentace. Zároveň se tady v oblasti Písecka tvoří nový území plán, který to také zdržel, a následně i dopady covidu, vlastní krajinářsko-architektonická soutěž se posunula skoro o půl roku,“ uvedla zástupkyně ředitelky Muzea romského holokaustu Monika Prokešová.

Hlavním motivem vítězného soutěžního návrhu nového památníku od ateliérů Terra Florida a Světlík jsou stromy. Symbolizovat mají růst a porozumění. Počítá se s vysazením zhruba pěti a půl hektaru nového lesa.

V místech bývalého koncentračního tábora, tak jak ho lokalizovali archeologové, bude pouze prázdný prostor lemovaný betonovou kruhovou cestou. „Kruh bude olemován jmény obětí tábora. Stezka paměti bude mít několik zastavení a bude procházet lesem, který by měl vzrůst, to znamená, že je to projekt minimálně na třicet let,“ doplnila Monika Prokešová.

Vysázený vzrostlý les také pokryje vybraná torza budov, ve kterých se přes čtyřicet let chovala prasata. Na místě vstupu do areálu vepřína pak bude stát návštěvnické centrum. Podle aktuálních plánů má být hotové už příští rok na jaře.

Spustit audio

Související