Věra Nosková: Jedinečný ostrov Bali

3. červenec 2024

Ostrov Bali je součástí Indonésie, čtvrté nejlidnatější země na světě, má totiž víc než čtvrt miliardy (asi 270 milionů) obyvatel. Indonésie má víc než 17 500 ostrovů, kolem šesti tisíc je jich obydlených.

Z nich si pamatujeme především ty největší, ale všichni budou znát nevelký, ale překrásný ostrov Bali, který má jen 4 a čtvrt milionů obyvatel, z toho v centrálním městě Denpasaru jich žije půl milionu.

Se svým synem a skvělým parťákem na cestování Jiřím jsme se na Bali letos v zimě vypravili už podruhé a strávili jsme tam měsíc a půl.

Nejdéle jsme pobývali v městě Ubud, kde jsme měli líbezné a velmi levné ubytování, kolem 135 korun za osobu, a den v tropické zahradě s bazénkem.

Součástí nevelkého areálu byla i stravovna, kde se dalo najíst za třicet až šedesát korun, stačilo popojít dvacet kroků a přivolat kuchařku ze zákulisí kuchyně, která nám za chvíli udělala chutnou minutku. Jejím základem byla většinou orestovaná rýže nebo nudle - a spousta zeleniny, trochu masa. Vždy čerstvé, nízkokalorické, kila šla dolů.

Měli jsme původně představu, kterou v nás živily finanční požadavky cestovek, že Bali je drahá destinace. Není to pravda. Můžete mít samozřejmě ubytování v luxusním hotelu, 12 dní včetně letenky se může vyšplhat až na sto tisíc, ale my měsíc a půl pořídili za 33 tisíc včetně letenky.

Potřebujete jen angličtinu a internet. Šťastný let a pobyt.

autor: Věra Nosková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.