Věra Hlaváčková: Úvaha o konzumu

31. srpen 2022

Ptala jsem se sousedky na vesnici, co budou dělat o víkendu, a hrdě mi odpověděla – jedeme do supermarketu nakupovat. Samozřejmě každý chce to, co nemá. My z města jezdíme na venkov budovat chalupy, chaty, zahrádky a pro lidi z venkova je zážitek jet do města na nákupy do „pořádnýho“ obchodu.

Když jsem po revoluci poprvé vyjela za hranice, tak jsem byla v úžasu a nadšení z toho množství zboží, které si člověk mohl koupit. Hodiny jsem procházela mezi regály a často nevěděla, co je třeba mango. To jsem viděla poprvé v životě. Teď ty obří supermarkety nesnáším, přestože tam nakupuju.

Měli jsme myčku na nádobí jako jedni z prvních a vydržela nám 22 let. Pořád pracovala stoprocentně, ale rozpadly se všechny plastové díly. Nechtěli jsme se jí zbavit, a tak byla oblepená kobercovkou a provrtaná plíšky až už se nedala zachránit. Museli jsme koupit novou, nebylo to snadné, měli jsme skvělou zkušenost. Tak ta nová se rozbila hned po měsíci.

Máme dvacet let pračku a teď už se bojím, že ji budeme muset vyměnit…

Asi jsme stále ještě málo konzumní a musíme se víc snažit.

Když cestuji po naší krásné zemi, tak si uvědomuji, že v každém tom jiném, cizím městě najdu něco, co je všechny spojuje - REKLAMU.

Obří billboardy se známým obličejem a propagovaným produktem nás okamžitě zbavují pocitu cizince a připadáme si jako doma. Zapnete počítač, televizi, rádio a stále vás bombardují, abyste si něco koupili, bez toho se neobejdete, kupujte, kupujte!

Člověk si tak snadno a lehce zvyká na lepší. Nechci už umývat nádobí ručně, ani se to energeticky nevyplatí. Jsem šťastná, že žiju právě tady a mám se tak dobře.

Jen mě občas napadá, jestli to už trochu nepřeháníme.

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Věra Hlaváčková: Přátelé

    Říká se, že vrána k vráně sedá a rovný rovného si hledá. Pokud jste mladí a vyvíjíte se nejen fyzicky, ale i mentálně, je jasné, že přirozeně měníte svoje postoje a názory.

  • Věra Hlaváčková: Hledej, brouku

    Určitě znáte ten vtip, který dávají k dobru muži s pivním břichem. „Víte, proč by ženský po padesátce neměly hrát na schovávanou? Protože by je nikdo nehledal.“ Cha, cha…

  • Věra Hlaváčková: Humor

    Sedíme u televize, díváme se s manželem na nějaký pořad a já se směju, ale on mlčí a rozhodně nevypadá pobaveně. Stejně tak v divadle...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.