Věra Hlaváčková: Knihovna

19. červen 2023

Miluji knihy a jsem vášnivá čtenářka. Bylo období, kdy jsem knihy i vášnivě kupovala, ale police se plnily a peníze byly potřeba často někde jinde, takže knihu si vypůjčit, je teď ta nejlepší varianta.

A my máme skvělou knihovnu. Chodím tam dlouho, všichni mě dobře znají, vydají mi knížku, i když zapomenu průkazku, jsou moc milí, sečtělí, umějí poradit a vždycky se do knihovny těším.

Časem se změnily i tituly, které si půjčuju. Začínala jsem Samuelem Beckettem a jeho Čekáním na Godota a přes historické romány jsem pomalu a nepozorovaně došla k romantickým románům pro ženy.

A to musím podotknout, že Austenovou už mám přečtenou léta. Takže jsem nyní u příběhů, kdy ženy hledají a najdou. Samozřejmě ideálního muže. Chci si u knihy hlavně odpočinout a získat pozitivní pohled na svět, vysvětluji si tento vývoj.

Problém je, že tyhle knížky se dost často podobně jmenují, mají téměř stejné obálky, obvykle je na nich je fotografie hezké mladé dívky, a píšou je většinou ženy. Zapamatujte si v tom množství, co jste už četli, a co ne.

Takže se začtu do nového příběhu a po padesáti stranách mi to přijde nějak povědomé. Začnu zkoumat název, autora, obsah a po dalších padesáti stránkách zjistím, že už jsem to četla.

Paní knihovnice mě překvapí. „Paní Hlaváčková, my máme všechno v počítači, takže se můžeme podívat, jestli jste si ji už někdy dřív půjčovala.“ Skvělý servis.

Tak si můžu vybrat bez váhání deset knížek a položit je na pult. Když vidím, jak se jedna po druhé dostává na kopičku „přečteno“, začínám pochybovat o své paměti. Ale paní knihovnice mě se smíchem uklidní: „Paní Hlaváčková, vy už budete mít naši knihovnu přečtenou celou.“

Vždyť říkám, že jsou moc hodní.

Co já teď budu dělat? Zneklidním. Zřejmě bych měla začít číst něco jiného...Něco chytřejšího? Změnit žánr? Bude se mi stýskat, měla jsem ji opravdu ráda, ale bohužel musím změnit knihovnu. Potřebuji větší!

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Věra Hlaváčková: Faux pas

    Faux pas znamená ve francouzštině špatný krok. Ale nemá to s chůzí nic společného, používáme (aspoň u nás) tento výraz pro velmi trapnou situaci.

  • Věra Hlaváčková: Tetování

    Myslím, že potetovaní indiáni byli pro naši generaci záhadní a trochu jsme je litovali a považovali za barbary. Později jsem kérku vnímala jako něco hodně negativního.

  • Věra Hlaváčková: Rady do života

    Jakmile obejmete ten malý dětský uzlíček v náručí, tak už se nikdy nezbavíte rodičovského strachu. Bojíte se, protože tušíte, kolik nástrah vaše děťátko v životě čeká.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.