Věra Hlaváčková: Chleba
Když jsem poprvé po sametové revoluci vyjela na Západ a uviděla regály v supermarketech, byla jsem u vytržení... Tolik sýrů, tolik zeleniny, které jsem ani neznala, tolik pečiva... Přemýšlela jsem, jak si ti lidé v tom množství zboží můžou vybrat?
Uteklo pár desítek let a znuděně procházíme narvanými obchody a stěžujeme si, že nic nemají, přestože regály s pečivem zabírají několikametrovou stěnu.
Moje neteř mi darovala chlebový, žitný celozrnný kvásek... Zděsila jsem se... Musíš se o něj pořádně starat, krmit každé čtyři dny a samozřejmě musíš péct chleba, aby ti nepřetekl jako v pohádce Hrnečku vař. Myslet ještě na kvásek... To určitě... No, mám ho už tři roky.
Díky němu jsem zjistila, že Terka peče domácí chleba, Ivka peče a dokonce i Karel peče... A že spousta lidí je na něco alergická a pečivo si z různých mouk a přísad pečou raději sami.
Když moje kamarádka zjistila, že mám v lednici kvásek... Zajásala... Skvělý, dám ti svou starou pekárnu a konečně si koupím novou... Nechtěla jsem ji vyhodit... A tak mám díky kvásku i pekárnu, kterou jsem nikdy nechtěla.
V době hojnosti a instantnosti se vracíme do kuchyní minulých století a diskutujeme nad teplotou pece, nad druhem kvásku a mouky a máme z toho upřímnou radost.
Taky moje rodina to už oceňuje... Ráno vstává do vůně čerstvě upečeného chleba a ještě vlažný krajíc se namaže máslem... Mňam.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.