Vědecký projekt na záchranu páchníka hnědého pokračuje i během pandemie

11. duben 2020 12:29

V blízkosti Nových Hradů na Českobudějovicku teď místní často slýchají zvuk motorové pily. Na území přírodní památky Sokolí hnízdo a bažantnice pracovníci Krajského školního hospodářství prořezávají stromy kvůli páchníkovi hnědému.

Vědecký projekt na záchranu tohoto kriticky ohroženého brouka funguje dál i navzdory pandemii koronaviru.

„Pracujeme tady čtrnáct dní, teď už nás vyžene hnízdění ptáků a sezóna rybářů. Ořezáváme staré duby, kde by se mohl vyskytovat páchník,“ popisuje Antonín Bartoš z Krajského školního hospodářství.

On i jeho kolegové už podobným způsobem ošetřovali stromy například uvnitř zámeckého parku v Blatné. Cíl mezinárodního vědeckého projektu je jasný navýšit populaci páchníka hnědého, který nejraději obývá právě koruny listnatých stromů.

„Z vysokozdvižné plošiny ořezáváme stromy z bezpečnostních důvodů a zároveň pro toho brouka, který žije v suchých hnijících větvích,“ dodává Antonín Bartoš.

Mezinárodní vědecký projekt CZ-SK SOUTH LIFE potrvá podle plánu do roku 2024. Ořezy teď brzy skončí a pokračovat budou zase na podzim, protože na stromech postupně začínají hnízdit ptáci.

Čtěte také

I proto je při ořezu třeba být maximálně opatrný. „Musíme dávat pozor, když jdeme strom ořezávat a je tam nějaká dutina. Na strom zaklepeme, zjistíme, jestli už není osídlený nějakým ptákem. Zatím je to dobré, ale čas, kdy budeme muset skončit, už se blíží,“ potvrzuje Antonín Bartoš.

Současná pandemie koronaviru a s ní související nouzový stav nemá na práci v terénu prakticky žádný vliv. I když Antonín Bartoš připouští, že drobná omezení s kolegy pociťují. „Jsme tady v přírodě, celkem daleko od sebe, akorát jsme měli problém při nakupování svačin. Nosíme roušky, někdy je to na obtíž, ale nějak to musíme vydržet,“ říká.

Stejným způsobem v rámci projektu pracovníci Krajského školního hospodářství pečují o stromy i v dalších lokalitách, jako jsou například Vrbenské rybníky, Hlubocké hráze nebo oblasti kolem řek Lužnice a Nežárka.

Spustit audio

Související