Neposekaný trávník nebo hromada dřeva na zahradě může zachránit život mnoha živočichům

2. duben 2020 16:19

Broukoviště nebo hmyzí hotel můžou zkrášlit vaši zahradu a nabídnout domov mnoha živočichům. Přilákají k vám hmyz, který se postará o opylování, pomůže ale i v boji se škůdci. Inspiraci pro výstavbu hmyzího obydlí nabídne vznikající přírodní učebna u záchranné stanice v Třeboni.

„Hmyzí hotel je taková ubytovna pro různé létající i nelétající druhy hmyzu. Rády se v něm ubytují hlavně samotářské vosy nebo včely,“ popisuje pracovnice stanice pro volně žijící zvířata v Třeboni Nikol Mrázková.

Ke stavbě hmyzího hotelu stačí přírodní materiály jako polínka a drobné větvičky, ale často se používají třeba i cihly. „Všechno musí být hlavně děravé, aby to vytvářelo různé skulinky a příbytky pro hmyz,“ vysvětluje Nikol Mrázková.

Čtěte také

Další možností je udělat na zahradě broukoviště. „To nejlépe připravíte tak, že navezete fůru starého dřeva a necháte ho tlít,“ říká Nikol Mrázková.

Útočiště mohou poblíž lidských obydlí najít i ještěrky. „Tito studenokrevní živočichové mají rádi teplo, a proto vyhledávají osluněná místa, ideálně s nějakým kamenným základem. Vhodné jsou tak například zídky, ale nevyspárované, aby se tam mohli schovat,“ připomíná pracovnice stanice pro volně žijící zvířata.

Když necháme alespoň kousek zahrady neposečený, pomůžeme dobré věci. „Hmyz, včelky, motýlci rádi létají na květnaté pásy. Přestože se vám líbí anglický trávník, je dobré alespoň kolem stromů nebo v rohu zahrady nechat kousek neposekaný, kde se mohou schovat čerstvě vylíhnutá ptáčátka,“ dodává Nikol Mrázková.

Spustit audio

Související