Ve dvou se to lépe táhne s Karlem Černochem a Jiřím Wimmerem, výborným komikem se smutným koncem

16. září 2023

Na začátku 80. let mě coby studenta okouzlilo v televizním silvestrovském vysílání úžasné loutkoherecké vícejazyčné představení Perníková chaloupka v podání Jiřího Wimmera. Jeho humor i s Johnem a Mary působil v té době velice osvěživě, jako by byl z jiného světa.

A i dnes, když jsem si na Youtube po létech přehrál tento zhruba čtvrthodinový výstup, jsem se upřímně bavil.

Bylo to tehdy moje první zřetelné divácké setkání s tímto velice nadaným komikem, byť jsem si Jiřího Wimmera o několik roků dříve všiml v malé roličce v nestárnoucí komedii Jáchyme, hoď ho stroje!  

Sudičky mu darovaly všestranné kumštýřské nadání, ale nikoliv stabilní odpovídající úspěch a už vůbec ne radostný život. Jiří Wimmer prošel několika ostravskými i pražskými divadly včetně Ypsilonky. Uplatnil se jak ve vážných dramatických, tak – a ještě více – v komediálních úlohách.

Se svým vrstevníkem Janem Valou nápaditě slovem provázel koncerty kapely Plavci. A především vytvořil pojivou dvojici v řadě zábavných programů se zpěvákem Karlem Černochem, s nímž už teď baví publikum v nebeských výšinách.

Jiřího Wimmera, kterému by 21. září 2023 bylo osmdesát, trápily bolesti a nemoci duše, které špatně léčil alkoholem. A to se mu stalo osudným jednoho lednového dne roku 2001.

V duchu kumštýřského přátelství s Karlem Černochem se ponese i písničková vzpomínka na komika se smutným koncem Jiřího Wimmera – Ve dvou se to lépe táhne.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související