V Židově strouze zněl hlas Vladimíra Menšíka nebo Eduarda Cupáka, pluli tu Zlatí úhoři a vál Stříbrný vítr

24. září 2023

Židova strouha je potok, který pramení kousek od jihočeské vesničky s úžasným jménem Bzí. Voda strouhou protéká až směrem k Bechyni, kde se vlévá do Lužnice. 

V zámečku, který tady stojí, se před lety natáčely některé scény filmů Svatba upírů nebo Zlatí úhoři. A protože sama Židova strouha je pro filmaře něco jako obrazový ráj, vydáme se po ní ve směru od Bechyně a připomeneme si některé snímky, které se tady natáčely.

Například Zlatí úhoři, Metráček, Čertova nevěsta, Stříbrný vítr a další. A pravdou je, že hned jak do soutěsky vstoupíte, stačí se zasnít a uvidíte, případně uslyšíte třeba hlas Vladimíra Menšíka nebo Eduarda Cupáka… Tak, jako v tomto díle rozhlasového Vltavínu.

Seriál o školách

I domy mohou mít své osudy podobné osudům lidí. Vltavín má pro vás novou sérii o zajímavých příbězích škol a lidí, kteří jsou s nimi spjati. Vybíráme k tomu účelu i některé archivní nahrávky Českého rozhlasu.

V tomto vydání uslyšíte reportáž z Věžovaté Pláně. To je malá vesnička nedaleko jihočeských hranic s Rakouskem na trase mezi Českým Krumlovem a Kaplicí. 

Plášťový most

Most na plášti, nebo také Plášťák, Plášťový most, to jsou názvy, které zná prakticky každý Krumlovák. Pokud si ten název neumíte s ničím konkrétním spojit a přesto jste někdy v Českém Krumlově byli, pak věřím, že most znáte, protože je nepřehlédnutelný.

Je to ta zvláštní několikapatrová stavba, která propojuje státní hrad a zámek v Českém Krumlově s barokním divadlem a následně zámeckou jízdárnou a zahradou. 

V závěru Vltavínu uslyšíte rozhlasový fejeton, který namluvil přímo na mostě redaktor Českého rozhlasu Jaroslav Klíma v roce 1999.

Spustit audio

Související