V zásahové jednotce hasičů v Kardašově Řečici jsou i dvě ženy

23. říjen 2015

Sedmdesát členů má sbor dobrovolných hasičů v Kardašově Řečici na Jindřichohradecku. Dvacet z nich jezdí k zásahům, letos už museli vyrazit téměř čtyřicetkrát. To je podle starosty sboru Tomáše Tourka více než obvykle. „I u nás se projevilo sucho a větrné smrště,“ říká.

K zásahům vozí dobrovolníky nový automobil Ford. Hasiči jej dostali loni srpnu při oslavách 140. výročí sboru. „Auto pořídilo město za přispění kraje. Je fungl nové, nahradilo již dosluhující Avii a zlepšilo nám komfort a dostupnost zásahů,“ komentuje Tomáš Tourek.

Vůz je opravdu univerzální, hasiči v něm mají přenosnou motorovou stříkačku, elektrocentrálu, osvětlovací stožár, žebřík, vysavač i oblek na likvidaci obtížného hmyzu.

Do zásahové jednotky patří dokonce dvě ženy - Lenka Heřmánková a Helena Machová. Společně naposledy vyjely v srpnu k požáru stohu ve vesnici Klenov, Lenka Heřmánková ale byla u zásahu i před týdnem. Chvíli poté, co Český rozhlas vylosoval sbor z Řečice do soutěže Dobráci roku, museli vyrazit k požáru v kuchyni rodinného domu.

Lenka Heřmánková přišla k hasičům zhruba před deseti lety. „Tehdy sháněli ženy do soutěžního družstva, tak mě oslovili. Nechala jsem se zlanařit a teď jsem za to moc ráda. Začala jsem se věnovat i kroužku malých hasičů a moc se mi tu líbí,“ popisuje.


Dobrovolné hasiče z Řečice můžete až do pátku 30. října 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) RECICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 30. října po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Helena Machová je hasičkou odmalička. „Od osmi let jsem byla u hasičů ve vesnici, odkud pocházím. Když jsem se přestěhovala do Řečice, přešla jsem k místnímu sboru. Hlavně chci pomáhat lidem, nějak se účastnit, je to srdcová záležitost,“ komentuje.

Starosta sboru obě ženy chválí. „Jsou výborné, patří mezi plnohodnotné členy zásahové jednotky a je vidět, že mají radost z toho, že nemusí stát bokem. Jednou mi řekly, že jsou rády, že nám jen nevaří kafe a neuklízí hasičárnu,“ říká Tomáš Tourek.

Další budoucí členka zásahové jednotky už možná v Kardašově Řečici vyrůstá. Mezi nejmladší hasičky patří pětiletá Dominika Lejsková, kterou na kroužek do hasičárny vodí tatínek Vladimír Lejsek. „Už tam se mnou chodí asi dva roky. Já jsem také hasič prakticky od narození, moje celá rodina je u hasičů, takže v tom pokračuji,“ vypráví.

Sbor se podle Tomáše Tourka snaží mladým hasičům hodně věnovat. Vychovává si tak totiž své nástupce. Protože ale prostory zbrojnice pro kroužek mladých nestačí, hasiči se zasadili o rekonstrukci starého zahrádkářského objektu. Hrubé práce na budově takzvané Moštárny zvládli dokonce vlastními silami.

SDH Kardašova Řečice bojuje v soutěži Dobráci roku. Sbor si vychovává mladé hasiče

Starosta města Kardašova Řečice Petr Nekut je za činnost hasičů rád. „Moc je chválíme, jsou takovou naší pýchou a jsme rádi, že je máme. Je na ně vždycky spolehnutí, pomáhají nejen při požárech, ale i pořádání kulturních akcí,“ říká.

Sbor podle Tomáše Tourka podporu města skutečně cítí a na oplátku se mu vždy snaží vyjít vstříc. „Když město cokoliv potřebuje, prostě jedeme a uděláme to,“ uzavírá s úsměvem.

SDH Kardašova Řečice bojuje v soutěži Dobráci roku

Celý medailonek hasičů z Kardašovy Řečice v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu výše. Přihlaste také svůj sbor!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.