V Jámě si užili velkou veselici za vítězství v soutěži Dobráci roku

20. srpen 2016

Patnáct sudů piva a sto kilogramů masa přivezl Český rozhlas České Budějovice v pátek 19. srpna do vesnice Jáma na Prachaticku. Místní sbor dobrovolných hasičů totiž zvítězil v jihočeském kole soutěže Dobráci roku a získal tak pro celou obec velkou veselici.

Kromě jídla a pití nechyběla hudba. V Jámě nejprve zahrála místní dechová kapela Doubravanka, která tu má početný fanklub, poté skupina Shellou Band z Českých Budějovic.

Soutěž Dobráci roku trvala od září 2015 do června 2016. Redaktor Českého rozhlasu České Budějovice navštívil 40 sborů dobrovolných hasičů, které jsme vylosovali z více než dvojnásobného počtu přihlášených. O vítězi rozhodovali posluchači prostřednictvím SMS hlasů. Nejvíc jich poslali právě do Jámy, a to celkem 2515.

Samotní hasiči v Jámě, kde žije asi šedesát obyvatel, nejdříve zprávám o vítězství nevěřili. „Mně to volala sestra, řekl jsem jí, že si dělá srandu, ať si trhne nohou, až pak jsem se šel podívat na internet,“ říká jeden z hasičů. „Dozvěděl jsem se to Českého rozhlasu a byl jsem hodně šťastný, krásně to dopadlo, oslava vyšla na krásný den,“ dodal další.

Oslava pro hasiče z Jámy, kteří vyhráli jihočeské kolo soutěže Dobráci roku. Zahrála místní dechovka Doubravanka, která má pořádný fanklub
Oslava pro hasiče z Jámy, kteří vyhráli jihočeské kolo soutěže Dobráci roku

Sbor z Jámy postoupil i do celostátního kola Dobráků roku, kde se v klání v hasičských disciplínách rozhodně neztratil. Skončil na bronzové příčce. „Soutěžilo se ve štafetě a v požárním útoku. My jsme si vzali klasickou stříkačku a ostatní měli upravenou, tak kdybychom si bývali vzali upravenou, tak jsme byli rozhodně druzí. Druhé místo nám uteklo o čtrnáct setin vteřiny,“ popsal starosta Jan Vágner.

I odměna za třetí místo ale stála zato. Hasiči získali 50 tisíc korun na nákup vybavení. „Pořídíme přetlakový ventil pro mládež, pak sadu hadic na požární útok a dvě sady pro naše dorostence,“ uvedl velitel Miroslav Šnajdr.

Oslava pro hasiče z Jámy, kteří vyhráli jihočeské kolo soutěže Dobráci roku
Oslava pro hasiče z Jámy, kteří vyhráli jihočeské kolo soutěže Dobráci roku

Na druhém místě v jihočeském kole Dobráků roku skončil sbor dobrovolných hasičů ze Záboří u Protivína, třetí byli hasiči z Nemějic. I oni dostali od Českého rozhlasu České Budějovice poukázky na pivo a maso, oslavu si už ale musejí uspořádat sami.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.