V ulicích Budějovic i přírodě České Kanady vzniká film Spící město režiséra Daniela Svátka

20. červen 2020 11:56

Napínavá a dobrodružná cesta tří sourozenců je hlavním tématem vznikajícího českého filmu Spící město. Tvůrčí tým vedený režisérem Danielem Svátkem ho právě natáčí v centru Českých Budějovic.

Snímek vychází ze stejnojmenné knihy spisovatele Martina Vopěnky. Pojednává třeba o tom, jak je důležité si pomáhat, ale poukazuje i na krajinu zasaženou kůrovcovou kalamitou.

„Hlavní myšlenkou Spícího města je modelová situace, kdy usnou rodiče a děti se musí postarat samy o sebe. Přináší to spoustu nebezpečných situací, hlavně v tom, že neusnou všichni dospělí, ale jen ti, co mají děti,“ prozrazuje režisér.

Filmový štáb se v uplynulých dnech například tísnil uvnitř malého domku v českobudějovické Široké ulici. Právě tam natáčel scénu, kdy rodina hlavnímu dětskému hrdinovi přeje k narozeninám.

Na začátku všech příprav o tom ještě tvůrci filmu neměli ani tušení, ale podle Daniela Svátka jde o aktuální téma ve vztahu k situaci způsobené pandemií koronaviru. „V lecčems je to hodně podobné, v tom, že řád světa je úplně pozměněn, třeba obchody nejsou otevřené. My jsme v Budějovicích natáčeli i v době, kdy nikdo nebyl na ulicích a bylo to děsivé,“ popisuje.

Jižní Čechy si pro svůj nový film Daniel Svátek nevybral náhodou. Narodil se v Dačicích a v krajině České Kanady, další z filmových lokací, má chatu, na kterou často jezdí.

Čtěte také

V poslední době ho hodně poznamenala kůrovcová kalamita, která tuto krajinu postihla. „Upozorňujeme na to i ve filmu, dost záběrů je v těch zničených místech, na vysekaných mýtinách, u hald kmenů a je to strašidelný pohled. Také chceme uspořádat autogramiádu, která by byla spojená se sázením stromků,“ říká.

Představitelka veselé maminky čtyř dětí, herečka Petra Bučková si svou roli užívá. Příběh nového filmu je podle ní napínavý, i když sama příliš složitou úlohu nemá. „Pro mě je to velice specifická role, já prostě usnu a spím, ale i to má něco do sebe,“ směje se.

Náročný úkol mají naopak tři sourozenci Ema, Kristýna a Kryštof, kteří se vydají najít svého uneseného bratra Sama. Představitelka Emy Anežka Novotná má tři sourozence i v reálném životě. „Podle mě je hrozně těžké se rozhodnout těsně předtím, než vám buď odvezou sourozence, nebo se o něj nedokážete postarat. Myslím, že Ema, Kristýna, Kryštof a Samuel to mají těžké,“ komentuje.

Z krajského města se filmový štáb přesune do Českého Rudolce. Premiéra by se měla odehrát příští rok v létě, podle filmařského zvyku v místě, kde snímek vznikal.

Spustit audio

Související