V Táboře obnovuje provoz odběrové centrum pro dobrovolné dárce krve

11. červen 2020 11:14

První dobrovolné dárce krve začalo přijímat nové odběrové centrum v přízemí polikliniky na Sídlišti nad Lužnicí v Táboře. Otevřela ho tam místní nemocnice, která za rekonstrukci a vybavení zdravotnického zařízení zaplatila přes devět milionů korun.

Pro lidi z Táborska to znamená, že už nebudou muset za odběry dojíždět desítky kilometrů do nemocnic v sousedních okresech.

„V odběrovém sále jsou čtyři křesla. Dárci přijdou poté, co jsou vyšetřeni lékařem a uznáni jako odběruschopní, uloží se a sestřičky jim odeberou krev,“ ukazuje hlavní lékařka odběrového centra Stanislava Vaštová.

Nové oddělení nahradí služby soukromé transfúzní stanice, která před rokem a půl ukončila provoz. Odběrové centrum se tak podle ředitele táborské nemocnice Ivo Houšky vrací pod holding Jihočeských nemocnic po dlouhých 28 letech.

Čtěte také

„Potenciální dárci nemusí cestovat do okolních nemocnic a krev může zůstat na Táborsku. I když zpracování krve máme domluveno s budějovickou nemocnicí, vrací nám ji zpátky,“ připomíná.

Odběrové centrum bude v provozu každý čtvrtek, během kterého zdravotníci přijmou šedesát dárců. To je podle lékařky Stanislavy Vaštové množství, které pokryje potřebu místní nemocnice. „Teď už spotřeba není tak velká, jsou mikrooperativa, takže se krví šetří,“ dodává.

S odběry krve budou na poliklinice v Světlogorské ulici v Táboře pomáhat i dobrovolníci Českého červeného kříže.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související