Prachatická nemocnice má nový urgentní příjem. Další by měl vzniknout v Táboře

7. leden 2020 15:27

Pacienty s akutními problémy nově ošetří v nemocnici v Prachaticích na urgentním příjmu. Ve dvoupatrové přístavbě je i dospávací pokoj pro operační sály a pokoje lékařů. V přízemí hned u hlavní spojovací chodby najdou pacienti ambulance.

Urgentní příjem je situovaný tak, aby akutní pacienti mohli všechna důležitá vyšetření absolvovat téměř na jednom místě. „To, co potřebujeme při stanovení diagnózy udělat nejčastěji, to znamená laboratoř a rentgen, zajistíme na jednom místě,“ říká předseda představenstva nemocnice Michal Čarvaš.

Součástí urgentního příjmu je chirurgická ambulance, dětská pohotovostní ambulance a interní ambulance. Počet ambulantních ošetření v Prachaticích každý rok roste o tři až pět procent.

Novinkou je i infuzní stacionář. „Jsou tu tři lůžka a dvě křesílka. Pacienti, kteří chodí pravidelně na infuzní terapii, třeba při chronických bolestech zad, přijdou nově sem. Dosud jsme tuto péči zajišťovali na lůžkách, kde to narušovalo provoz běžného lůžkového zařízení,“ popisuje Michal Čarvaš.

Čtěte také

Cílem holdingu Jihočeské nemocnice podle jeho předsedkyně Zuzany Roithové je, aby každá nemocnice v kraji měla svůj urgentní příjem. „Tábor bude další a ještě bych si přála, aby hned v závěsu byly také Strakonice,“ dodává.

Stavbou urgentního příjmu investice v prachatické nemocnici letos nekončí. Následovat bude například rozšíření lékárny. Nad ní by do budoucna chtěla nemocnice přistavět také nové byty pro zaměstnance.

Spustit audio

Související