V rallye elektromobilů nejde o čas, ale posádka musí přesně dodržovat stanovený rychlostní průměr

16. květen 2021

Pouze elektromobily a zatím nepříliš rozšířená auta na vodík mohou soutěžit v Czech New Energies Rallye. V jižních Čechách se uskuteční už devátý ročník tohoto závodu.

Podle ředitele Pavla Kacerovského se účastní elektrické vozy s různým výkonem. „Některé jsou silnější, některé slabší, každý má trochu jiné vlastnosti, ale o to v téhle soutěži vůbec nejde. Není to klasická rallye, kde se závodí na čas,“ vysvětluje.

Jedná se o takzvané rallye pravidelnosti. „Vozidla jedou předem stanoveným rychlostním průměrem, třeba 36 kilometrů v hodině v obci. Ono to možná zní jako hrozně jednoduché a nudné, ale udržet stanovený průměr někde na technickém úseku, na úzké cestě, kde není vidět do zatáček, kde to neznáte, opravdu není snadné a vyžaduje to soustředění,“ dodává Pavel Kacerovský.

Čtěte také

Soutěž se jede v běžném provozu. „Trasa vede lesními úseky, obcemi s různými skrytými odbočkami, přes horizonty. Pokud dobře neměříte vzdálenost a nehlídáte si trasu v itineráři, dojedete úplně jinam,“ popisuje ředitel závodu.

Devátý ročník Czech News Energies Rallye odstartuje v pátek 21. května v Českém Krumlově. Závod trvá dva dny, řidiči pojedou například přes Malonty, Benešov nad Černou, Pořešín, Větřní nebo Malšín.

Celý rozhovor s ředitelem závodu Pavlem Kacerovským si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související