V příhraničním rakouském skiareálu Sternstein je slyšet víc češtinu než němčinu

Víc českých lyžařů než rakouských je o jarních prázdninách v malém příhraničním rakouském skiareálu Sternstein. Od českých hranic tam dojedete za deset minut, z Českých Budějovic za hodinu. České lyžaře láká kabinková lanovka, čeští instruktoři nebo vlekaři i český personál v restauraci.

„Jsme z Českých Budějovic a přijeli jsme si zalyžovat, odreagovat se. Přijeli jsme jen na tři hodiny, na víc nemáme hlídání,“ říká lyžařka Markéta. „Jsem tu dneska poprvé a jsem mile překvapená. Není to daleko z Budějovic a je to fajn,“ dodává Gábina.

„Jsem z Borovan a pro mě je to nejbližší středisko s nejdelšími sjezdovkami. Na Lipně je také hezky, ale tam jsou sjezdovky krátké. Tady navíc přes týden není moc lidí,“ pochvaluje si další z lyžařů.

Šéfem lyžařské školy na Sternsteinu je Georg Fröhlich, který má i české spolupracovníky. „Náš lyžařský areál je populární. Díky blízkosti českých hranic je snadno dostupný a lyžaři si tady můžou vzít české instruktory. Hodně zaměstnanců jsou Češi, a to je pro české hosty velká výhoda,“ dodává.

Potvrzuje, že někdy lyžuje na Sternsteinu víc Čechů než Rakušanů. „Když se podíváte na parkoviště, tak je tady hodně českých aut. Samozřejmě je pro ně komfortní, že máme veškerou nabídku v češtině, a proto jich hodně jezdí nejenom z Českých Budějovic, ale i z Prahy,“ připomíná.

Sternstein je zajímavý i tím, že je jedním z malých skiareálů, kde jezdí kabinková lanovka. „Ona to není úplně kabinková lanovka, je to taková anomálie - kombinovaná lanovka, kdy se na jednom laně střídají kryté kabinky pro osm lidí a šestisedačky,“ upřesňuje Martin Řezáč, český spolupracovník na Sternsteinu.

Na výstupní stanici lanovky se lidé ocitají ve výšce 1102 metrů. „Tady začínají všechny sjezdové tratě, které Sternstein nabízí. Charakterizoval bych je jako sportovnější. Jejich plus je, že při krásném počasí jsou odsud vidět Alpy,“ doplňuje Martin Řezáč.

Na hornorakouském Sternsteinu se lyžuje denně od 8.30 do 16.15 hodin.

autor: pfr
Spustit audio