V Linci můžete navštívit technicky dokonalé hudební divadlo i jeho zázemí

Jedním z nejmodernějších divadel v Rakousku je Musiktheater v Linci. Třicet let trvala debata o tom, jak má vypadat a kde má stát. Poté ho město postavilo podle návrhu architekta Terry Pawsona u nádraží, kousek od centra. Celá stavba stála 185 milionů euro, divadlo se otevřelo v roce 2013.

Hlavní částí divadla je velký sál, kam se vejde zhruba tisíc diváků. „Zde nad sebou máme světla, která připomínají hvězdnou oblohu, protože tady se kladl už od začátku projektu velký důraz na komfort a kvalitu jak pro diváky, tak pro účinkující. Proto například světelné zařízení, ale i ostatní technika je nejmodernější,“ ukazuje česká průvodkyně Jitka Zikmundová.

Velký důraz se kladl také na akustiku. „Ať sedíte kdekoliv, akustika je výborná. Velmi se dbalo na to, aby na jakémkoli místě lidé dobře slyšeli a také viděli. Hlavní sál nemá žádné sloupy,“ dodává Jitka Zikmundová.

O technicky dokonalou budovu se stará zhruba 800 lidí ze čtyřiceti národností celého světa. Ti musí zajistit provoz pro zhruba 350 tisíc návštěvníků ročně. To je přibližně stejná návštěvnost jako na českokrumlovském hradě a zámku.

Musiktheater ročně uvádí většinou osm oper, k tomu zařazuje muzikály, balet a částečně i činohru. K dispozici je nejen velký sál, ale i menší scéna.

Ve druhém patře se nachází takzvané Klangfoyer - prostor plný zvuku. „Důležité je říct, že dům je denně otevřený pro návštěvníky a tady mohou lidé poslouchat ve sluchátkách opery ze záznamu nebo u kávy sledovat videa, která různé umělce krátce představí,“ připomíná produkční Sonja Fröschl.

Čeští návštěvníci se mohou v Musiktheatru setkat s Jitkou Zikmundovou, která je zavede do zázemí divadla. „Je to jedinečné, podíváte se nejen do šaten umělců, do takzvaného propadliště, do prostoru pro hudebníky, ale i za pódium, které funguje jako otáčivé jeviště,“ popisuje.

Musiktheater v Linci využívá nejmodernější techniku. O provoz budovy se stará zhruba 800 lidí ze čtyřiceti různých národností

„Divadlo také udržuje stará řemesla, a tak se podíváte do dílny krejčí, parukářky, truhláře, do kašírovací dílny, kde se vyrábí ze sádry a polystyrenu dekorace. Také doporučuji prohlídku divadelního fundusu se 72 tisíci kostýmy. Tam před vámi defilují všechna časová období včetně sci-fi postav,“ dodává Jitka Zikmundová.

V lednu Musiktheater představuje v premiéře operu Don Giovanni a muzikál Přeludy - hudební fantazii z hlavy Sergeje Rachmaninova.

autor: pfr
Spustit audio