V Jihočeském kraji se už nechalo naočkovat skoro 31 tisíc dětí a mladistvých ve věku od 12 do 19 let

21. leden 2022 08:19

Rodiče zatím nechali očkovat proti covidu-19 asi čtyři procenta dětí ve věku od pěti do jedenácti let. Vakcíny od firmy Pfizer určené pro tuto věkovou kategorii dorazily do Česka před měsícem. Od té doby jich zdravotníci aplikovali asi 33 500. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

Nejmladší děti očkují tento týden i v táborské nemocnici. Se svou dcerou dorazila například Magdalena Žáková. „Já pracuji jako zdravotní sestra tady v nemocnici, tak to pro mě byla jasná volba,“ řekla.

O tom, zda nechat očkovat nejmladší dceru, se dlouho nerozhodovali ani v rodině Michaly Chrtové. „Starší dcera, já i manžel jsme očkovaní. Bylo to, popravdě řečeno, kvůli přístupu na různé akce. Reakce jsme žádné velké neměli, dcera chtěla sama, je jí skoro dvanáct, takže jsme se moc dlouho nerozhodovali,“ popsala.

Dcera Mariana ale ve své školní třídě pořád patří mezi menšinu, která se nechala naočkovat. „Je očkovaných jen pět a ostatní moc nechtějí, rodiče je nechtějí třeba pustit na očkování,“ dodala.

Zdravotní sestra Markéta Novotná očkuje klienty všech věkových kategorií. Malé děti jsou ale specifické, je třeba volit jiný přístup. „Některé děti nám tady brečí, ale jsou šikovné. Dáváme jim lízátka, takže odměna za to je. A zatím není dítě, které bychom nenaočkovali,“ komentovala.

Čtěte také

Podle náměstkyně ředitele nemocnice Jany Burdové je poměrně velký zájem o očkování ve věkové skupině 12 až 15 let, ve které má alespoň první dávku přes 50 procent dětí. „Od začátku jsme v kategorii dvanáct až patnáct let naočkovali 2327 dětí, z čehož 2249 dětí už má druhou dávku. V kategorii pět až jedenáct let jsme naočkovali 356 dětí, druhou dávku dostalo 62 dětí,“ uvedla.

Podobná čísla jako na Táborsku platí i pro celý Jihočeský kraj. Potvrdil to vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Studenovský. „Ve věkové skupině pět až jedenáct let je alespoň jednou dávkou naočkováno přes tři tisíce dětí, což je asi 6,4 procenta. Ve skupině od dvanácti do devatenácti let jednu dávku už dostalo téměř třicet a půl tisíce osob, což je asi 60 procent,“ upřesnil.

V současné době se mohou proti covidu-19 očkovat všichni lidé starší pěti let. Aktuální proočkovanost je zhruba 65 procent populace. Mezi evropskými zeměmi je Česká republika podle dat o vakcinaci zhruba v polovině. Více očkovaných má většina zemí západní, severní i jižní Evropy.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související