V chodníku v Jindřichově Hradci se objevily čtyři Kameny zmizelých

7. květen 2018 14:10

Dlažební kostky s mosazeným štítkem, na kterém je vyražené jméno, datum narození a někdy i datum úmrtí, připomínají ve městech po celé Evropě osudy Židů za druhé světové války.

Nově jsou lesknoucí se kameny zasazené i v chodníku ve Vídeňské ulici poblíž jindřichohradecké nemocnice.

Položení prvních Kamenů zmizelých v Jindřichově Hradci iniciovala Zuzana Klenková, rozená Stampfová. Připomínají čtyři členy rodiny Stampfových – vdovu Pavlínu, jejího mladšího syna Huga s manželkou Olgou a synem Jiřím.

„V roce 1942 v květnu odešli do Terezína, tam pobyli dva dny a putovali dál do Lublinu, kde zřejmě šli do plynu. Víc nevím,“ říká Zuzana Klenková.

Její otec, který přežil Terezín a Osvětim, o tom s ní nikdy moc nemluvil. „Myslím, že chtěl udělat tlustou čáru a začít nový život. V rodině se o tom nikdy moc nemluvilo, nicméně když jsem dospěla, našla jsem si o tom literaturu a ptala se táty,“ dodává.

Projekt, který je v České republice známý pod názvem Kameny zmizelých, vznikl v Německu. „Německý výtvarník Gunter Demnig před domy, kde oběti holocaustu dříve žily, zasadil do chodníku dlažební kostky, na nichž jsou právě jména a data. Pointa byla taková, že lidé prochází po tomto chodníku a o kostku v podstatě zakopnou, respektive si jí všimnou. V tom momentě se skloní, aby si přečetli štítek. A tím úklonem vzdávají hold konkrétní oběti,“ vysvětluje Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí.

Nacisté odvlekli z Budějovic přes 900 Židů, vrátilo se jich 28. Po komunitě dnes zůstal jen hřbitov

Redaktor Českého rozhlasu České Budějovice Zdeněk Zajíček na židovském hřbitově v Českých Budějovicích

Na duben a květen 2017 připadá výročí 75 let od deportací židovského obyvatelstva do koncentračních táborů. Ty se týkaly i Židů z Českých Budějovic a okolí. V jihočeském městě dnes po židovské komunitě zůstala jen jediná původní skutečná památka, a to hřbitov.

Už na podzim by se v Jindřichově Hradci měly objevit další Kameny zmizelých. „Chtěli bychom v Panské ulici instalovat několik kamenů rodině Winternitzů, která je v povědomí Hradečáků docela známá. Hlavně kvůli tomu, že se z koncentračních táborů vrátila paní Leopoldina Winternitzová, později provdaná Šimonová, a až do sklonku svého života se o zážitcích nebála mluvit,“ říká Marta Leblová ze spolku Zikaron.

Kameny zmizelých připomínají tragické osudy rodin za druhé světové války i v Třeboni, Chlumu u Třeboně nebo Českých Budějovicích.

autor: hoch
Spustit audio

Související