V Českém Krumlově kvůli koronaviru ubyla asi pětina turistů

17. únor 2020 07:50

V jindy přeplněném Českém Krumlově bývá v únoru nejméně turistů za celý rok. Kvůli koronaviru se teď navíc ruší hromadné zájezdy z Číny. Pro tamní cestovní ruch to podle podnikatelů znamená úbytek asi pětiny turistické klientely.

Větší část skupin z Asie totiž tvoří cestující z oblastí, jako je Hongkong, Tchaj-wan nebo Korea. Práci teď ale nemají ti, kteří turisty z pevninské Číny provázejí.

„Únor je tradičně nejslabší měsíc v roce, kdy sem průměrně přijde kolem 35 autobusů denně. Co se týče rušení rezervací v souvislosti s hrozbou koronaviru, pro tuto chvíli neevidujeme žádné hromadné rušení příjezdů,“ popisuje mluvčí města Petra Nestávalová, v jaké situaci jsou momentálně zpoplatněná městská stání pro zájezdové autobusy. Těch by za celý měsíc mělo přijet asi tisíc.

Výrazný úbytek zájezdů zatím nepociťuje ani většina místních podnikatelů. „Z našeho hrubého odhadu je ten výpadek na celkový trh mínus dvacet procent, což je určitě nemilá záležitost, ale není to zřejmě nic fatálního, s čím by se turistický ruch v Českém Krumlově nedokázal vypořádat,“ říká Martin Lobík z českokrumlovského Sdružení cestovního ruchu.

„Jako se Krumlov vypořádal s povodněmi v roce 2002 a 2013, jako se vypořádal s velkou světovou ekonomickou krizí v roce 2008, tak myslím, že se vypořádá i s tímhle,“ dodává.

Čtěte také

Aktuální stav naopak Martin Lobík vnímá jako příležitost přilákat poněkud odlišnou klientelu, než je ta současná. Velká část turistů totiž ve městě stráví často jen pár hodin. „My bychom tady chtěli vítat turisty odkudkoli, ale chtěli bychom, aby se celková strategie zaměřila na turistu, který tady zůstane delší dobu, minimálně jednu noc přespí. Víme, že v destinacích, které se zaměřily jen na klientelu z jedné části Země, to většinou špatně dopadlo,“ připomíná.

Velký výpadek naopak pociťuje zakladatelka jediné čínské cestovní agentury v jižních Čechách a průvodkyně Zanzan Liu. „Já osobně opravdu mám víc než půlku turistů přímo z Číny, ale tenhle měsíc nemáme skoro vůbec nic. Vidíme to i v Praze, kde naši kolegové nemají práci,“ potvrzuje.

Přesto Zanzan Liu doufá a odhaduje, že se situace do půl roku zklidní a zlepší, podobně jako tomu bylo v roce 2003, kdy se svět potýkal s virem SARS.

Spustit audio

Související