Upletl pomlázku, která měří přes 10 metrů. Když ji chce zvednout, musí ji vztyčit jako májku

19. duben 2019

Velikonoční rekord každý rok překonává Petr Kozák z Velešína. Plete stále delší pomlázky. Na dvorku už jich má celkem devět – první z roku 2010 měří 384 centimetrů, loňská 910 centimetrů a letošní dokonce 1050 centimetrů.

Více než deset metrů dlouhou pomlázku pletli čtyři lidé. „Já, moje manželka a rodiče. Pruty jsou z lísky, protože vrbové nedosahují takové délky. Naše nejdelší pomlázky z vrby měří kolem sedmi metrů,“ říká Petr Kozák.

První nadměrné pomlázky pletl tak, že zavěsil pruty ve stodole. To ale narazilo na svůj limit. „Takhle to šlo dělat asi do pěti metrů. Teď pleteme na zemi, jinak to ani nejde,“ vypráví.

Úzkou část prutů sváže a začne proplétat. „Já jsem u toho úzkého místa a zaplétám a zbytek rodiny vlastně obíhá s těmi pruty za mnou. Nejčastěji používaná hláška je: Počkej, počkej, protože kolikrát jde i o prsty,“ popisuje.

VIDEO: Jak uplést pomlázku z vrbových proutků

Martin Bach, pracovník Jihočeského muzea, plete pomlázky

Zhruba 200 pomlázek uplete každý rok před Velikonocemi pracovník Jihočeského muzea Martin Bach. Naučil se to od bratra a sám teď tradici předává dalším zájemcům. Díky návodu na videu můžete zkusit uplést pomlázku i vy.

Přesto pomlázka o délce 1050 centimetrů spatřila světlo světa za necelé dvě hodiny. Mnohem víc času zabralo shánění prutů. „Vhodné pruty člověk hledá dlouho, musí mít dobrý tip a bolí z toho za krkem,“ směje se Petr Kozák.

Pomlázka váží kolem 80 kilogramů a jenom k jejímu přenesení jsou potřeba ideálně čtyři lidé. Pokud ji chtějí zvednout, musí ji vztyčovat jako májku.

Svůj rekord chce Petr Kozák ještě jednou překonat. „Příští rok to bude deset let od té doby, co jsem začal plést, a rád bych pokořil dvanáct metrů a pak skončil. Nejen z důvodu, že síly ubývají, ale hlavně to nemám kam dávat,“ uzavírá s úsměvem.

Pomlázka váží kolem 80 kilogramů a jenom k jejímu přenesení je potřeba víc lidí

Související