Unikátní lišovské varhany potřebují rozsáhlou opravu. Místní shánějí peníze ve sbírce

4. květen 2021 07:36

Při bohoslužbách stále hrají, jejich technický stav je ale špatný a vyžadují rozsáhlou opravu. Varhany v kostele svatého Václava v Lišově na Českobudějovicku jsou staré přes 155 let a za tu dobu mnohé utrpěly.

Dřevěným částem dal zabrat červotoč a ty železné zase poznamenaly neodborné zásahy. Spolek složený z odborníků i místních obyvatel proto založil sbírku na jejich důkladnou rekonstrukci. Ta podle odhadů vyjde na více než tři miliony korun.

„Nástroj pochází z roku 1865, postavil ho u nás František Svítil starší z Nového Města na Moravě. Jedná se o jediné jeho varhany v Jihočeském kraji,“ říká varhaník Jiří Hanzal, který je zároveň předsedou správní rady nadačního fondu Lišovské varhany.

Jiří Hanzal hraje na unikátní varhany v kostele sv. Václava v Lišově

Na první pohled je vidět, že dřevěné části nástroje jsou poškozené červotočem. „To má samozřejmě vliv na píšťaly. Píšťaly, které jsou vyrobené ze smrku, červotoči velice chutnají, takže když jsme dělali opravu v polovině 90. let, některé píšťaly se při vyjmutí rozsypaly v ruce,“ vzpomíná Jiří Hanzal.

Značně poškozené jsou ale i kovové píšťaly. „Je to vinou neodborného ladění, které tady někdo někdy v minulých letech provedl, pravděpodobně kleštěmi,“ vysvětluje varhaník.

Nadační fond začali iniciátoři sbírky propagovat začátkem letošního roku. „Během jarních měsíců se nám podařilo nashromáždit přes 300 tisíc korun, což považujeme za velký úspěch. Za tuto částku už budeme moci uskutečnit zrestaurování vzduchové soustavy, to znamená pořízení replik klínových měchů,“ uvádí Jiří Hanzal.

Pokud se podaří vybrat kompletní finanční obnos na důkladnou opravu varhan, restaurování bude probíhat po etapách a potrvá minimálně šest let. Lidé se do sbírky můžou zapojit přes transparentní účet nadace. Podrobnosti najdou na webu lisovskevarhany.cz.

Související