Potřeby pro domácnost darovali lidé ve sbírce obyvatelům azylových domů a dětských domovů

Jihočeši znovu pomáhali. Ve sbírce iniciativy Pivoňka z Lišova na Českobudějovicku se sešly stovky věcí pro domácnost a potravin, které poputují do třech jihočeských dětských domovů a dvou azylových domů.

Část darů si už převzal dětský domov v Boršově nad Vltavou. „Vyndáme talíře, hrnečky, ručníky, ještě tu máme nějaké rychlovarné konvice,“ ukazovala u auta plného věcí organizátorka sbírky Pavla Pivoňka Vaňková.

Celkem se podle ní ve sbírce sešlo zhruba tisíc předmětů. „Jedná se většinou o kuchyňské nádobí a náčiní, protože probíhají jarní úklidy v domácnostech, každý si třídí své vybavení a tady poslouží dobré věci,“ řekla.

„Celé to prostě vzniklo tak, že si parta lidí z naší občanské iniciativy řekla, jak je potřeba pomoci, a oslovili jsme tato zařízení s otázkou, co by se jim hodilo. Chtěli jsme v době pandemie podpořit osoby, které trpí nedostatkem prostředků, ale i dětské domovy,“ dodala.

Čtěte také

Podobně naložené auto pojede i na jiná místa. „Máme dva dětské domovy, Boršov a Žíchovec, a tři azylové domy, v Budějovicích, Kostelci a Husinci,“ vyjmenovala Pavla Pivoňka Vaňková.

Ředitele dětského domova v Boršově nad Vltavou Miroslava Kouřila sbírka velmi potěšila. „Já jsem moc rád za takovou pomoc. Obecně sbírka, kdy lidé pomáhají dětem, je přece krásný příklad lidské solidarity. Přišlo to teď akorát, protože nám odchází dvě slečny a určitě tuto výbavu použijí do svého nového bydlení,“ komentoval.

Sbírka pro dětské domovy a azylové domy sice už skončila, ale lidé můžou pomoci v další sbírce soukromé zoo na Hrádečku. Podrobnější informace najdou na facebookovém profilu Pavly Pivoňky Vaňkové.

Spustit audio

Související