Starou faru v Dolních Slověnicích u Lišova má nahradit parkoviště. Někteří místní jsou proti

6. únor 2020 10:38

Zblízka běžně vypadající dům v Dolních Slověnicích u Lišova na Českobudějovicku vyvolává spory mezi dvěma tábory lidí. Přes 200 let starou faru koupilo město Lišov před dvěma lety od katolické církve. Chce jí zbořit a na jejím místě postavit chodníky s parkovištěm, které budou navazovat na chystanou opravu nedalekého mostu.

Proti demolici se teď ale staví někteří lidé. Podle nich jde o cennou ukázku vesnické architektury. Podali proto žádost na ministerstvo kultury a chtějí dům prohlásit za kulturní památku.

Budova fary leží přímo pod kostelem svatého Mikuláše a Linharta u křižovatky dvou silnic. Na první pohled vypadá jako každý jiný dům ve vesnici. Podle historiků je ale stará přes 200 let a představuje cennou ukázkou lidové architektury.

Občan Lišova a zároveň odborník na památky Jan Eliška tvrdí, že fara navíc vytváří jedinečný ráz vesnice. „Dolní Slověnice byly zařazeny do encyklopedického výběru hodnotných vesnic českých od Jana Pešty. Je to jediná vesnice na Lišovsku, která tuto poctu získala,“ říká.

Podle něj se nedávno podařilo zjistit, že dům je starší, než historici původně předpokládali. I to je důvod, proč se proti demolici postavil až teď.

Nesouhlasí ani s argumentem, že dům řidičům brání ve výhledu při vjezdu do křižovatky. „Myslím, že fara v ostré zatáčce při vjezdu na most slouží jako přirozený zpomalovací retardér. Jsem přesvědčený, že dopravní inženýrství této vesnici rozhodně razantně uškodí. Navíc v územním plánu Lišova není tato situace uvedena jako dopravní závada,“ dodává Jan Eliška.

Město Lišov ale na svém záměru trvá. Starosta Jiří Švec říká, že radnice o něm informovala několikrát nejen ve svém zpravodaji. Navíc se na stranu příznivců demolice staví i osadní výbor Dolních Slověnic a původní majitel objektu, tedy českobudějovická diecéze.

Čtěte také

„Teď, když je vše hotové, máme připravené projektové dokumentace a je před realizací, se objeví hlasy, které říkají, ať vše zastavíme. Z fary se najednou stal cenný objekt a chtějí z něj udělat kulturní památku,“ komentuje starosta Lišova.

Kvůli celé záležitosti se mimořádně sešlo lišovské zastupitelstvo. Pro usnesení trvat na demolici bylo 15 z 20 hlasů.

Jedním z dalších argumentů vedení města i obyvatel vesnice je, že odpůrci bourání neuvádí některé skutečnosti na pravou míru. „Původní fara, mnohem starší a z historického hlediska cennější, stojí vedle. Tu samozřejmě nikdo bourat nechce. Autoři návrhu vůči ministerstvu také zmiňují, že jsou historicky cenné celé tři mostní objekty, ale jeden z původních mostů tam už nestojí, protože se v roce 1925 zřítil,“ dodává Jiří Švec.

Jak a kdy ministerstvo kultury rozhodne, nechce ani jedna strana sporu předjímat. Jisté je, že do té doby radnice s domem nic dělat nemůže.

Spustit audio

Související