Unikátní adventní koncert v budějovickém rozhlase přinesl Bylinky – písničky z hrnečku a Zpáteční do Betléma

9. prosinec 2019

U Tří lvů adventně zavoněly písničkové Bylinky z hrnečku. Z Moravy, přesněji z Velkého Meziříčí, přijelo do sálu Českého rozhlasu České Budějovice padesát dětských zpěváků ze školních sborů Slunko a Harmonie pod vedením Olgy Ubrové a Andrey Svobodové.

Šlo o zcela unikátní, vlastně premiérové představení loňského neobyčejného alba dvojice Josef Fojta a Emanuel Míšek nazvané Bylinky – písničky z hrnečku.

Toto album vychází z veršovaného pohádkového muzikálu Anička a bylinkové kouzlo, který nastudovali herci Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Jak říká Josef Fojta, klávesista a dlouholetý člen oblíbeného souboru Hradišťan, je určen nejenom dětem, ale doslova každému.

S kouzelnou mocí bylinek a rozkvetlé voňavé louky album vtipně seznamuje posluchače napříč generacemi. Využívá k tomu písničky rozličných hudebních žánrů i hlas vynikajícího českého herce Josefa Somra.

Čtěte také

Ten sice u Tří lvů nebyl, avšak hudebník Josef Fojta a učitel a textař Emanuel Míšek se stali společně s dalšími muzikanty aktéry kouzelného večera v sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Deska Bylinky – písničky z hrnečku vznikala dlouhou dobu, asi deset let. „Dali jsme dohromady hodně věcí a vznikla taková meditativní deska. Josef hraje v Hradišťanu, je velmi vytížený, já jsem učitel a jsem taky vytížený. Učím na prvním stupni a permanentně potřebuji nějaký materiál pro děti a tohle se mi hodilo,“  řekl Českému rozhlasu Emanuel Míšek.

Druhá část neobyčejného představení patřila zcela vánočně koncipovanému pásmu Zpáteční do Betléma a něco voňavého navíc. Jedná se o poutavý proud písniček a říkanek (nejen) pro děti.

Záznam z tohoto pozoruhodného adventního koncertu najde místo ve vánočním programu Českého Budějovice.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.