Snažil jsem se vymanit z klišé tehdejší doby, vzpomíná Jiří Pavlica na své začátky u Hradišťanu

1. květen 2017

Originál jménem Hradišťan zavítal do českobudějovického rozhlasu, aby tu za přítomnosti publika nahrál své písně. O vstupenky byl velký zájem. Na mnohé zájemce se nedostalo, a tak alespoň sledovali koncert na obrazovce v kavárně a předsálí.

Hradišťan zahrál písně o lásce, víře i o životě. Návštěva koncertu bývá pro řadu posluchačů svátkem. „Je to krásná hudba, už jsme na nich byli několikrát a vždycky nás ta muzika potěší.“ „Vzpomínáme na Hradišťan na Hluboké v kostele, je to moc pěkná muzika, líbí se nám,“ zaznělo.

A jak to vnímají sami hudebníci? Nesplývají jim jednotlivá vystoupení v tom obrovském množství koncertů? „Pořád si ty zvláštnosti vybavuji. Samozřejmě někdy nevím, kde jsme hráli včera, musím se rozpomínat, ale protože hrajeme s různými lidmi, sbory, orchestry, tak si často ty zážitky vybavuji. Mnohé koncerty si pamatuji třeba roky, že byly krásné, silné. Rozhodně nechci dospět k tomu, že by mi to splynulo v jedno,“ říká zpěvačka Alice Holubová.

„V průběhu roku je opravdu těch koncertů tolik, že hrozí, že by mohly splývat, ale já se je snažím, a vlastně musím, vnímat jako jednotlivé koncerty. Jednak je musím nějak vymyslet, připravit a jednak se snažím, aby byly jiné tím, že často spolupracujeme s nejrůznějšími hosty. Už tím má každé vystoupení jiný charakter,“ dodává kapelník Jiří Pavlica.

Alice Holubová má například stále moc ráda písničku Kamínek, ta se podle ní vůbec neomrzí. „Pak mám ráda píseň, kterou ani nezpívám, kterou zpívá Jura, a to Sonet o lásce a modrém portugalu. To je moje zamilovaná. Ta je tak obřadná, posvátná, strašně silná,“ popisuje.

Jiří Pavlica vede Hradišťan od roku 1978. „Když jsem přišel, tak to byla kapela vynikající, ale tradiční, zabořená ve svém regionu, ve svém repertoáru. Přelomová pak pro nás podle mě byla deska s námětem napoleonských válek Byla vojna u Slavkova. Tam jsem se snažil vymanit ze všech možných klišé tehdejší doby,“ vzpomíná.

Koncert souboru Hradišťan v Českém rozhlase České Budějovice

Atmosféru koncertu folklórního seskupení Hradišťan přiblížil kulturní magazín Kavárna. Dále přináší recenzi románu Romana Bureše Císařovna, zavede na výstavu v Jindřichově Hradci, která připomíná přátelství mezi básníkem Bohuslavem Reynkem a fotografem Jiřím Škochem, a zve na Budějovický majáles.
Celý pořad si poslechněte zde.

Spustit audio