U romské rodiny snadno poznáte, že něco potřebuje, většinová se za to stydí, říká ředitel salesiánského střediska

17. září 2024

Podchytit dítě z neuspokojivých poměrů a připravit ho na samostatnou budoucnost. To je cílem církevního řádu salesiánů, kteří se po celém světě zaměřují na práci s mládeží a rodinami. V Českých Budějovicích mají farnost v lokalitě Čtyři Dvory, patří do ní přes 40 tisíc obyvatel tamních sídlišť.

Právě smíšené komunitě z této oblasti, jejímu sociálnímu smíru i intelektuálnímu a dovednostnímu rozvoji se tam řeholníci bez hábitů, zato s vyhrnutými rukávy – jak sami říkají – věnují v Salesiánském středisku mládeže. Jeho ředitelem je Ondřej Trojek.

„Naše jedinečnost je v tom, že nejsme klasický dům dětí a mládeže, kde by byla zastoupena pouze oblast pedagogická. V naší práci je od samého počátku také propojení na práci sociální. Máme dvě oblasti – pedagogickou i sociální, a ty nejdou vedle sebe, ale jsou propojené. V našich programech tedy potkáte jak pedagogy, tak vychovatele, tak i sociální pracovníky,“ popisuje.

Salesiáni si podle Ondřeje Trojka uvědomili, že vzdělávat a vychovávat děti je jedna věc, ale druhá je začít včas, odmalička, v rodině, kde dítě vyrůstá. „Musí se pracovat s celkem, proto jsme začali do vzdělávání vstupovat i s tímto rozměrem. Naši sociální pracovníci chodí do rodin, tam, kde je to potřeba. A spolu s rodinou nastavují pravidla, pomoc, která v důsledku zase pozitivně působí na dítě,“ říká.

Čtěte také

Zvenčí vnímané problémy dětí totiž nemusejí být v nich samých. „Vezmeme-li špatné známky ve škole, nemusí to být tím, že by děti byly, jak se říká, hloupé, ale třeba neměly to štěstí a jejich rodiče nemají dostatečné vzdělání a nemohou jim pomoci s domácími úkoly. To je prostor pro nás. Pomáháme dětem s přípravou, spolupracujeme se školami a máme konkrétní zpětnou vazbu, jak dítě prospívá a jak se zlepšuje,“ líčí Ondřej Trojek.

„Podobně máme možnost zlepšit sociální zázemí rodin,“ pokračuje ředitel Salesiánského střediska mládeže v Českých Budějovicích, „díky potravinové bance Jihočeského kraje můžeme zprostředkovávat i tuto pomoc. Jsou totiž mezi námi bohužel také rodiny s dětmi, které opravdu mají nouzi o jídlo.“

Jak říká, rozklíčovat takovou potřebu je někdy jednodušší, jindy složitější. „U romské rodiny je dobře identifikovatelné, co potřebují, ale u většinové společnosti je to velmi těžké. Tam převládá vědomí nějakého sociálního statusu, jeho ztráta, obava, co si pomyslí druzí, stud. A je těžké přimět rodiny k tomu, pojďme ty věci pojmenovat, pojďme je řešit, od toho jsme tady,“ dodává.

Celý rozhovor o Salesiánském středisku mládeže v Českých Budějovicích s jeho ředitelem Ondřejem Trojkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.