Tři technická lycea přibyla v nabídce jihočeských středních škol. Spojí všeobecné a odborné vzdělávání

6. únor 2024 11:23

Nový obor technické lyceum otevřou letos střední školy v Dačicích, Velešíně a Soběslavi. Studentům nabídnou všeobecné vzdělání, ale zároveň zkušenosti z technických předmětů.

„Tady bude nová 3D učebna, která bude sloužit výhradně pro výuku digitálních technologií, převážně pro lyceum,“ ukazuje ředitel Střední školy technické a obchodní v Dačicích Pavel Kopačka jednu z tříd, které se promění.

Na nově otevřený studijní obor technické lyceum v září nastoupí prvních třicet žáků. „Celé to vzdělávání je v zásadě na úrovni gymnázií, pouze už na začátku si žáci vyberou určitý směr, u nás směr technický,“ popisuje.

Jihočeský kraj letos otevře celkem tři technická lycea – v Dačicích, Velešíně a Sezimově Ústí. „Technické lyceum považujeme za dobrý směr. Můžeme ho otevřít na technických školách, kde jsou řemeslné učňovské obory i maturitní obory, a rozšíříme tam nabídku o lyceální třídu, která právě přinese trend všeobecného vzdělávání, ale s důrazem na nějakou odbornost,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast školství Pavel Klíma.

Podle ředitele školy v Dačicích má technické vzdělávání v regionu tradici. „Tady ta naše část Jihočeského kraje je velmi průmyslová, slavili jsme už 125 let technického vzdělávání na Dačicku. Je logickým vyústěním celého našeho snažení, že budeme moci přinést studentům i obor, který je na další, vyšší úrovni a připravuje na vstup na vysokou školu,“ říká.

Čtěte také

Škola poskytuje studentům i praktické zkušenosti s moderními technologiemi. Ty jsou tu na každém kroku. „Provozujeme například dva elektromobily. Každý krok dopředu musí být ve vzdělávání vidět, máme fotovoltaickou elektrárnu, topíme teplovzdušně,“ líčí Pavel Kopačka.

I ve výuce plánují využívat převážně informační technologie. „Použijeme všechny dobré zkušenosti z těch řemeslných oborů, strojařiny, ale samozřejmě přidáme dnes oblíbené informační technologie, 3D systémy a všechny novinky, které žáky baví. Jako bonus budou mít všichni žáci k dispozici na čtyři roky špičkový tablet pro digitální výuku. Právě v tomto oboru chceme zajistit už nový směr digitálního vzdělávání,“ uvádí ředitel.

Dačická škola ale myslí i na to, aby si studenti od techniky odpočinuli. „Nejen vzděláním je člověk živ, také tělo se musí hýbat. Na konci roku 2025 budeme mít zbrusu novu sportovní halu,“ doplňuje Pavel Kopačka.

Do nového oboru technické lyceum na Střední škole technické a obchodní v Dačicích mohou studenti podávat přihlášky do 20. února.

Spustit audio

Související