Takzvaná EG.D třída bude na elektrotechnické škole v Hluboké nad Vltavou. Firma potřebuje vychovat nové pracovníky

1. únor 2024 11:50

Speciální třídu zaměřenou na silnoproud otevře v příštím školním roce společnost EG.D na Střední odborné škole elektrotechnické v Hluboké nad Vltavou. Jde o pilotní projekt na jihu Čech. Firma si tak chce vychovat nové pracovníky. V dalších pěti letech jí totiž odejde do důchodů několik set zkušených elektromontérů.

„V následujících letech čeká energetiku generační výměna. Budou nám odcházet desítky, někde i stovky lidí a budeme potřebovat nové techniky a montéry,“ říká Pavel Čada, místopředseda představenstva společnost EG.D, která proto otevře svou třídu na střední elektrotechnické škole v Hluboké nad Vltavou.

„Naši montéři a technici už zdaleka nepracují se šroubováky a kleštěmi, ale využívají moderní techniku, tablety, drony, nové měřicí přístroje, termovizi. Žáci si budou moci toto všechno vyzkoušet,“ vysvětluje.

Zájemci si navíc už během běžné doby studia rozšíří kvalifikaci díky absolvování speciálních zkoušek a kurzů. Dostanou se i na běžně nepřístupná místa. „Cílem je více se přiblížit praxi. Můžeme pořádat přednášky ve škole, oni mohou chodit do našich provozů a už se seznámit s prostředím, do kterého by pak mohli nastoupit,“ potvrzuje Pavel Čada.

V takzvané EG.D třídě budou žáci tříletého učebního oboru elektrikář – silnoproud. Bonusem je prospěchové stipendium ve výši až tří tisíc korun měsíčně.

Čtěte také

Novou třídu vítá i ředitel školy Pavel Zasadil. „Po letech dlouhé spolupráce se konečně dostaneme tam, kam jsme se chtěli dostat. Spolupráce se bude rozvíjet i v podpoře žáků prospěchovým stipendiem, přednáškami, možností brigád a praxí,“ uvádí.

Zájem o elektrotechnické obory podle Pavla Zasadila vzrostl v posledních letech až o 30 procent. „Elektrotechnické obory jsou hodně ceněné jak rodiči, tak i přicházejícími žáky. Je o ně větší zájem než dříve. Bohužel my jsme takřka na maximální kapacitě, máme momentálně těsně pod 500 žáků,“ dodává.

Škola spolupracuje se společností EG.D už několik let. Praxi má za sebou třeba student třetího ročníku Adam Rajchot. „Byl jsem v EG.D ve Strakonicícha a moc se mi tam líbí, je to zajímavé. Zajišťujeme třeba trafostanice, čistíme, občas objíždíme nějaké stavby,“ popisuje.

Od loňského září funguje první EG.D třída v Sokolnicích u Brna. Kromě jižních Čech ji energetická společnost nově otevře také v Třebíči na Vysočině. Podle statistiky Českého svazu zaměstnavatelů v energetice vzrostl loni počet přihlášek ke studiu elektrotechnických oborů na středních školách oproti roku 2021 o čtvrtinu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související