Zapomenutý obor svářeč a potrubář oživila hněvkovická škola. Vyučené odborníky chce elektrárna

5. září 2023 15:46

Devět budoucích svářečů se začíná učit na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Hněvkovicích u Týna nad Vltavou. Nový obor škola otevřela ve spolupráci se společností ČEZ. V energetice totiž svářeči chybí. Díky této spolupráci budou mít učni k dispozici dílnu s moderní technikou.

Střední škola a učiliště v Hněvkovicích letos otevírá několik nových oborů technického směru. „Zahajujeme nástavbové studium mechanizace zemědělství a lesního hospodářství, to je dvouletý obor s maturitou. Další novinkou je obor strojní mechanik se zaměřením svářeč a potrubář v jaderné energetice, ten jsme otevřeli ve spolupráci s jadernou elektrárnou Temelín a společností ČEZ a podařilo se nám ho naplnit,“ říká ředitel Josef Liška.

Ve škole dokonce vzniká nová dílna pro svářeče. „V zadní místnosti bude svařovna a vepředu dílna pro ruční práce,“ ukazuje zástupce ředitele Miroslav Jiříček. Studenti budou pracovat s moderními stroji, a to právě i díky spolupráci školy a jaderné elektrárny.

Čtěte také

Náklady na vybudování nové dílny odhaduje ředitel na více než 15 milionů. „Na poslední část je rozpočet 4,6 milionu korun, které zaplatí škola. Temelín se podílí na vnitřním vybavení a vzduchotechnice, to bude stát určitě tak deset milionů,“ počítá.

Otevřením učebního oboru škola zareagovala na poptávku po vyučených svářečích. Podle zástupce ředitele Miroslava Jiříčka je obor jedinečný. „Já myslím, že jinde v republice se obor svářeč a potrubář nevyučuje. Oprášili jsme starší obor, který kdysi existoval, ale v podstatě zanikl. Teď vznikla potřeba, protože zejména ČEZ má problémy se získáním kvalitních svářečů do energetiky,“ uvádí.

Kromě oboru svářeč a potrubář v jaderné energetice otevřou školy a učiliště v Jihočeském kraji ještě pět dalších nových oborů.

Spustit audio

Související