O nový obor elektromobilita na českobudějovické střední průmyslové škole je velký zájem, firmy to vítají

9. červen 2023 14:33

V Česku přibývá elektromobilů i nabíjecích stanic. Střední průmyslová škola v Českých Budějovicích proto jako jedna z prvních v republice otevřela loni v září obor zaměřený na elektromobilitu. A zájem studentů je velký, jak potvrdily letošní přijímací zkoušky. Ve čtvrtek na škole uspořádali konferenci, na které zástupci českých i zahraničních firem představili vývoj technologií i uplatnění na trhu práce.

Jedním ze studentů prvního ročníku oboru elektromobilita na českobudějovické střední průmyslové škole je Adam Frcal. Se spolužáky už například vyrobil autíčko na baterii, které je možné ovládat přes mobilní aplikaci. „Odjakživa mě baví elektrotechnika a konstrukce takových strojů. Když se otevřel tento obor, říkal jsem si, že to bude dobrá volba,“ popisuje.

Pro příští školní rok se na obor hlásí pětačtyřicet zájemců, tedy o osm více než loni. Škola chtěla jeho otevřením zvýšit všeobecně klesající zájem o strojírenství.

Ředitel Jaroslav Koreš zároveň dodává, že elektromobilita nejsou jen automobily. „Pro nás je elektromobilita komplexní způsob dopravy od elektrokol a elektrokoloběžek až po vlaky. Spousta uchazečů a zejména rodičů měla pocit, že tady budeme vyučovat elektroauta, ale pro nás je to jenom jeden ze střípků,“ připomíná.

Čtěte také

Firmy otevření oboru vítají. Podle jednatele společnosti E.On Drive Infrastructure Martina Klímy je nedostatek kvalifikovaného personálu v současnosti výrazným limitem. „Najít kvalifikované zaměstnance je téměř nemožné, takže musíme sahat zpravidla po absolventech technických profesí, které je potřeba doškolovat. A aby byl ten člověk schopen vykonávat práci, kterou potřebujeme, proškolování trvá zhruba jeden rok,“ uvádí.

Společnost Bosch, která má jedno ze svých sídel přímo v Českých Budějovicích, si chce vytipovávat budoucí zaměstnance právě na střední průmyslové škole. „Připravujeme takzvané kvalifikační centrum, kde bychom rádi už studentům prvních a druhých ročníků ukázali jejich možné uplatnění v praxi, aby si udělali obrázek, co mohou do budoucna dělat,“ potvrzuje vedoucí technologického centra společnosti František Pánek.

Podle dat z Centra dopravního výzkumu jezdí po Česku aktuálně asi 16 tisíc čistě bateriových elektrických vozidel, z toho na jihu Čech přibližně 1100.

Spustit audio

Související