Řemeslo už nemá zlaté dno, ale diamantové. Vždy tu bude a nabízí stabilní zaměstnání, říká náměstek hejtmana

22. květen 2023

Poptávka po řemeslnících roste v Česku i v zahraničí, ale zájem žáků základních škol o učební obory je malý, počty odborných absolventů klesají. „Jsem toho názoru, že řemeslo už nemá zlaté dno, ale spíše diamantové. Uvědomujeme si to ve chvíli, kdy potřebujeme instalatéra, elektrikáře, pokrývače,“ říká Pavel Klíma, náměstek jihočeského hejtmana pro školství, sport a veřejné zakázky.

Podle Pavla Klímy ale naštěstí už máme za sebou desetiletý demografický propad a počty žáků vycházejících ze základních škol budou v následujících letech stoupat. Zhruba 25 procent populačního ročníku míří na řemeslné učební obory.

Pavel Klíma, náměstek jihočeského hejtmana pro školství, sport a veřejné zakázky

Zástupce Jihočeského kraje například zajímalo, proč je na trhu práce nedostatek kuchařů. „Zjistili jsme, že jich není málo, ale z deseti studentů se oboru věnují dva. To nás vedlo ke kampani věnované právě kuchařině,“ popisuje Pavel Klíma.

„Žákům devátých ročníků a jejich rodičům se snažíme vysvětlit, že řemeslo tady vždycky bude, nabídne jim do budoucna stabilní zaměstnání. Navíc je velmi důležitá úroveň praxe na našich školách. Kvalitní praxe může i nepřesvědčeného studenta získat pro obor a nekvalitní praxe může přesvědčeného studenta odradit,“ dodává. Navíc řemeslník si může podle svého naturelu sám vybrat, zda chce pracovat jako živnostník, nebo se raději nechá zaměstnat.

Jako protiklad k oboru kuchař uvádí Pavel Klíma klempíře. „To je řemeslo, které je velmi úzce specializované. Ministerstvo už dlouho v souvislosti s klempířem a pokrývačem hovoří o oboru střechař. Dneska je totiž poptávka po lidech, kteří mají mnohem širší uplatnění. Firmy potřebují člověka, který zvládne celou střechu, tedy klempířinu, pokrývačství a tesařinu,“ popisuje.

Čtěte také

Přesto Pavel Klíma věří, že se dočkáme doby, kdy nebude těžké sehnat zedníka, obkladače nebo elektrikáře. „Já jsem osmnáct let seděl v kanceláři ředitele základní školy. Jako jednu z nejdůležitějších věcí jsem vnímal třídní schůzku s rodiči žáků deváté třídy. Když jsme se dostali na téma výběru povolání, dal jsem jim jednu radu, a to, že nic nenahradí osobní návštěvu a angažovanost na vybraných školách,“ vzpomíná.

„Když si jdete kupovat nové auto, také tomu věnujete týden, možná měsíc, jdete do showroomu, do auta si sednete, projedete ho. Když se rozhodujete o oboru pro své dítě, nemůžete to odbýt prohlídkou nějakého katalogu, to mi připadá hodně nezodpovědné. Proto říkám: Jděte do těch škol nejen ve dnech otevřených dveří. Hloupý ředitel, který by vás nepřijal,“ vysvětluje.

Celý rozhovor o řemeslech a zájmu o učební obory s náměstkem jihočeského hejtmana Pavlem Klímou si poslechněte online.

Spustit audio

Související