Ministerstvo práce má e-shop. Můžete si v něm vybrat rekvalifikační a vzdělávací kurzy, na které vám stát přispěje

15. srpen 2023

Vzdělávejte se a buďte v kurzu. To je motto projektu Jsem v kurzu, který má podpořit šance lidí na trhu práce. V podtitulu doplňuje také heslo Škrtněte NE ze svého profesního životopisu. Jak říká Jana Malá z oddělení strategií trhu práce ministerstva práce a sociálních věcí, cílem je podpořit dovednosti, a tím i sebevědomí lidí, kteří si myslí, že už lepší práci neseženou.

Projekt je součástí národního plánu obnovy a chce restartovat ekonomiku i lidské zdroje po covidu a za současné krize. „My jsme si řekli, že by bylo hezké, kdyby lidé vzali vzdělávání do vlastních rukou. Kdyby se zamysleli nad tím, jaké dovednosti potřebují, a řekli si, že na nich chtějí pracovat,“ popisuje Jana Malá.

„Dlouhodobě nám vychází, že je velká potřeba rozvoje digitálních dovedností. Češi jsou šikovní lidé, spoustu toho umějí, ale svět se vyvíjí, roste, věci se strašně rychle mění a je potřeba držet krok s dobou. Být v kurzu tím, že pracuji se sociálními sítěmi, udržet si své dosavadní místo, nebo najít práci, která člověka bude bavit, která ho bude zajímat,“ dodává.

Jednou z tváří kampaně je padesátiletá žena. „To je jedna z typových osob, které projekt provázejí. My jsme se tentokrát zaměřili na jiné cílové skupiny, než byste od ministerstva práce čekali. Tradičně jsou a vždycky budou naší cílovou skupinou nezaměstnaní lidé, ale rozhodli jsme se to rozšířit a věnovat se těm, kteří sice zaměstnaní jsou, ale také potřebují investovat do rozvoje svých dovedností. Další skupinou mohou být ti, kteří už trh práce skoro opouštějí, ale ještě se na něm potřebují udržet, maminky na mateřské, studenti. Zkrátka, chtěli jsme rozšířit nabídku tak, aby na ni dosáhli všichni,“ vysvětluje Jana Malá.

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto vytvořilo jakýsi e-shop s kurzy. „Jmenuje se Jsem v kurzu a naleznete v něm dva typy kurzů – rekvalifikační a kurzy digitálního vzdělávání. Ty rekvalifikační jsou tam proto, že Česká republika dosud neměla jedno místo, kde by se shromažďovala nabídka rekvalifikačního vzdělávání z celé země. Dosud pouze jednotlivé pobočky úřadů práce vyvěšovaly svou aktuální krajskou nabídku, teď se můžete na jednom místě podívat, jaké rekvalifikace se nabízejí všude. Jsou seřazené podle abecedy, od administrativy až po zemědělství,“ líčí Jana Malá.

Čtěte také

I samotný e-shop je novinkou. „E-shop ministerstva většinou nedělají,“ usmívá se žena, která zastává pozici vrchní ministerské rady, „ale Češi milují nakupování přes e-shopy a prostě to dobře umějí. Každý má svůj oblíbený e-shop, kam se rád dívá, a my jsme chtěli úplně stejně přiblížit vzdělávání.“

„Chtěli jsme vám dát vzdělávání do kapes a do telefonů, abyste se cestou do práce nebo prostě jenom někde na zahradě mohli podívat, jaké kurzy jsou dostupné a mohli si je rovnou objednat. My vás nenutíme, abyste se šli ptát na úřad práce, ale kurzy máte u sebe. To je velký průlom,“ konstatuje.

Důležitou okolností je také státní příspěvek. „U kurzů digitálního vzdělávání můžete získat až 82 procent z ceny kurzu, to znamená, že zaplatíte 18 procent a zbytek budete mít proplacen přes úřad práce,“ říká Jana Malá.

„Lidé vždycky žehrají, že na vzdělávání nemají buďto čas, anebo peníze. Čas vám dát neumíme, ale finance v tuto chvíli ano,“ dodává. Čerpat lze až 50 tisíc korun, a to třeba i na více kurzů po sobě. Dalších 50 tisíc mohou žadatelé získat na rekvalifikace. Kdo se tedy rozhodne do své kariéry investovat energii a čas, získá od státu až sto tisíc korun. Na absolvování kurzů z nabídky projektu mají lidé tři roky.

Celý rozhovor o projektu Jsem v kurzu s Janou Malou z ministerstva práce a sociálních věcí si poslechněte online.

Spustit audio

Související