První dobíjecí stanice pro elektromobily v Česku, u níž lze platit klasickou kartou, je ve Strakonicích

27. duben 2023 14:17

Ve Strakonicích začala fungovat první dobíjecí stanice pro elektromobily, u které se dá zaplatit klasickou platební kartou. Řidiči ji najdou u vlakového nádraží. Až dosud k platbě za odebranou elektřinu potřebovali speciální čipy, nebo aplikace jednotlivých provozovatelů dobíjecích sítí.

„Proces dobíjení začíná tím, že zvolíme vhodný konektor. Následně na displeji vybereme možnost Platba platební kartou. Pak už je na nás, jestli chceme platit skrze mobilní telefon, nebo klasickou kartou, kterou jednoduše přiložíme k terminálu,“ ukazuje Martin Klíma, jednatel společnosti E.On Drive Infrastructure.

Dobíjecí stanice ve Strakonicích je vůbec první s touto možností platby v Česku. „Dříve jste se museli registrovat u některého z poskytovatelů služeb, získat účet a následně nějakou kartičku k aktivování dobíjení. Teď tady stačí mít platební kartu. Je to pohodlné pro uživatele, kteří se nechtějí registrovat, a zároveň pro přeshraniční návštěvníky,“ dodává Martin Klíma.

Technické řešení propojení dobíjecí stanice s integrovaným bezdotykovým platebním terminálem vyvinul tým Martina Šilara, který vede oddělení elektromobility české pobočky společnosti Siemens.

Čtěte také

Nový platební systém podle něj umožňuje i stažení daňového dokladu. „Provozovatel dobíjecí stanice je povinen umožnit zákazníkovi si stáhnout daňový doklad. My to tady máme vyřešené vcelku elegantně – zákazník navštíví jedinečnou webovou stránku, kde mu po zadání data transakce a posledního čtyřčíslí platební karty vyjede zjednodušený doklad,“ popisuje.

Mezi prvními řidiči, kteří nový platební systém u dobíjecí stanice ve Strakonicích vyzkoušeli, byl pan Martin. „Už teď to vnímám velmi pozitivně. Komfort té platby je výrazně vyšší oproti skenování QR kódu, pak přesměrování na platební bránu. Je to mnohem rychlejší a podle mě i spolehlivější,“ komentuje.

Obsluha dobíjecí stanice s výkonem 90 kW, kterou řidiči ve Strakonicích najdou u vlakového nádraží, je podobná klasické samoobslužné benzínce. Dobíjet se tady můžou až tři auta najednou.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související