Trenér táborských fotbalistů se domluví devíti jazyky, některé používá i přímo na hřišti

2. březen 2020

Blíží se start jarních částí nižších fotbalových soutěží. Se svým třetiligovým týmem FC MAS Táborsko do zápasů vstoupí trenér Miloslav Brožek. Jihočeši jsou po podzimu první.

Zajímavostí je, že Miloslav Brožek zvládne komunikaci v devíti jazycích, kromě jiných ve vlámštině, indonézštině nebo třeba arabštině. Například italštinu a španělštinu používá přímo na tréninku.

Sám podle svých slov oceňuje, když vrcholoví sportovci zároveň studují. „U vrcholového sportu nikdy nevíte, kam vás ta kariéra přivede, takže já své hráče jednoznačně podporuji ve studiu. Sportovní kariéra je krátká, ale vzdělání na celý život,“ říká.

V Táboře se tedy dost často stává, že hráči, a to třeba i před důležitými zápasy, přijdou s omluvou kvůli zkoušce. „Když mají něco důležitého ve škole, tak přednost má škola,“ reaguje Miloslav Brožek.

Čtěte také

Sám přímo na tréninku plynule přechází z češtiny do italštiny, mluví na hráče španělsky, francouzsky, prostě podle potřeby. „Upřímně řečeno, nerad se tímhle chlubím, protože pak někdo zabředne do toho, jak hluboko jsem v těch jazycích a jak je i zapomínám. Nerad říkám, že hovořím devíti jazyky, ale domluvím se jimi. Různě životně mě to k nim přivedlo, měl jsem možnost je nějakým způsobem studovat, používat v zahraničí,“ dodává.

Studium a vrcholový sport jde podle něj zvládnout, vždy ale doporučuje fotbalistům, aby dlouho a pečlivě přemýšleli ještě předtím, než podají konkrétní přihlášku. „Důležité je vybrat si správný obor, ale spousta mladých dneska chodí na školy zaměřené na obchod, i když na to nemají, jak říká lidově, buňky. Já jsem každopádně poznal spoustu inteligentních fotbalistů, kteří třeba navenek nemusí tak působit,“ uzavírá.

Sportovní ozvěny výsledkově

Dynamo České Budějovice ve fotbalové Fortuna lize doma prohrálo 0:2 s Baníkem Ostrava. Podle Tomáše Sivoka, kapitána Jihočechů, tým nezvládl především první poločas utkání.

Hokejisté Motoru České Budějovice hráli v Chomutově, vítězství 2:1 bylo perně vybojované. Všechny góly padly až ve třetí třetině. V tabulce Chance ligy je Motor na prvním místě, jeho pronásledovatelé ztrácejí obrovskou porci bodů. Do konce nadstavby zbývají tři zápasy a play off odstartuje 19. března.

Volejbalový Jihostroj během jednoho týdne dvakrát za sebou porazil Kladno, teď o víkendu dokonce 3:0 přímo v kladenské hale. Svůj pohled do jedné věty shrnul trenér Kladna Milan Fortuník: „Jihostroj prostě vyhrál zaslouženě, v zápase byl delší dobu lepší.“

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související