Velký risk s neuvěřitelným výsledkem, vzpomíná Jaroslav Pouzar na vítězství hokejistů USA v Lake Placid

24. únor 2020

V únoru 1980 hrála československá hokejová reprezentace na olympijských hrách v Lake Placid. Na turnaj se vzpomíná jako na neúspěch našeho hokeje, ale také jako na americký zázrak.

V pěti posledních vteřinách komentátor americké televize ABC Alan Michaels popsal svůj zážitek jako neuvěřitelný. Nikdo nepočítal s tím, že se 22. února 1980 výhrou 4:3 nad Sovětským svazem posunou reprezentanti USA ke zlatým olympijským medailím.

Přímo v hledišti prožil zápis československý reprezentant Jaroslav Pouzar. „To byl obrovský zápas, lidi je hnali dopředu, bylo to neuvěřitelné. Tam byli samí mladí hráči bez nějakých nervů, nebáli se s Rusy hrát a hráli dobře,“ popisuje po čtyřiceti letech.

Vítězství Američanů nad Sovětským svazem považuje nejen za zázrak, ale za událost, kterou on už asi nezažije. „To se povede asi jednou za sto let, postavit mužstvo z kluků z univerzit, které nikde nehrálo, a uspět,“ říká.

Trenér Herb Brooks vsadil na hokejové mládí a vyhrál. „Podle mě to byl velký risk trenéra, že to takhle postavil, ale povedlo se mu to, takže to byl hrdina. Podle události natočili i film, který je také dobrý,“ dodává Jaroslav Pouzar.

Tak dobré už nebyly výkony československé reprezentace. Tým skončil na pátém místě, poznamenalo ho víc věcí najednou. „Tam byla trochu uvolněná atmosféra mimo led, někteří chodili do města, někteří chtěli podle mě už emigrovat a dělali si tam jméno, takže dost nepravidelně střídali, což nám také výsledek trochu zkazilo,“ vzpomíná Jaroslav Pouzar.

Američané turnaj začali remízou se Švédskem a pak o čtyři góly přestříleli Čechoslováky. V tomto utkání otevíral skóre v čase 2:23 právě Jaroslav Pouzar. „Samozřejmě, oni hráli v euforii a hráli trochu agresivnější hokej, ale hráli dobře. Porazili nás, ale my jsme nepočítali, že když jsme prohráli s nimi, že nepostoupíme do medailových soutěží,“ doplňuje.

Sportovní ozvěny výsledkově

V druhé nejvyšší hokejové soutěži Motor České Budějovice prohrál v Přerově 2:4. Fotbalisté Dynama ve Fortuna lize zvítězili ve Zlíně 3:2.

Skvěle zvládl Final Four Českého poháru volejbalový Jihostroj. Porazil v semifinále Karlovarsko a ve finále Kladno, oba zápasy skončily výsledkem 3:1. Trenér René Dvořák chválil. „Každé vítězství v nějaké soutěži stojí dřinu, je to hráčská zkušenost a nesmírně vyrovnaný kádr se tu projevil,“ reagoval.

Českobudějovičtí volejbalisté se zároveň rozloučili s Ligou mistrů, ze skupiny nepostoupili, ale v konkurenci evropských týmů se neztratili. „Předvedli jsme naprosto vyrovnané výkony, snad kromě zápasu v Trentinu. Hodnotím to velmi pozitivně, kéž by se nám tahle zkušenost vrátila v ligových zápasech,“ připomněl.

Skupinu vyhrála Civitanova s 18 body, druhé je Trentino s 10 body, oba italské týmy postoupily do čtvrtfinále. Jihostroj má třetí příčku a nasbíral úctyhodných 6 bodů, na čtvrtém místě skončil turecký mistr z Fenerbahce Istanbul.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související