Studium je stejně náročné jako vrcholový sport, na oboje musíte trénovat, říká Arnošt Petráček

28. únor 2020 13:24

V roce 2016 vybojoval handicapovaný plavec Arnošt Petráček zlato z paralympiády. Teď dosáhl na další vrchol. Na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích úspěšně zvládl bakalářské studium a při slavnostní promoci převzal diplom. 

Úspěšný plavec má paralympijské zlato ze znakařské padesátky. Teď se může představovat i s novým titulem jako Bc. Arnošt Petráček. „Absolvoval jsem obor ekonomika podniku se zaměřením na management a marketing,“ doplnil.

Vrcholový sport a studium mají mnohé společné. Hlavně tvrdou dřinu, pořádně se u nich zapotíte a nikdo vám při nich nedá nic zadarmo. „Vždycky u každého to bylo obrovsky náročné, nerozlišoval bych, jestli bylo něco lehčí, protože trénovat musíte na oboje,“ řekl Arnošt Petráček.

Dobré studenty umí na Vysoké školy technické a ekonomické ocenit. Vlastně se na příkladu zlatého paralympijského medailisty i sami učili. S handicapovanými studenty totiž neměli moc zkušeností. 

Čtěte také

„Já jsem začínal poprvé vnímat tuhle problematiku s Arnym Petráčkem a viděl jsem ho jako ctižádostivého poctivého studenta. Snažil se dosáhnout dobrých výsledků v oblasti sportu, což se mu povedlo, ale také by mohl být vzorem řady studentů v oblasti plnění studijních povinností. On byl vždycky první student na přednáškách, seděl tam už patnáct minut předem v první řadě,“ líčil prorektor Jan Váchal.

Promoci si nenechali ujít ani rodiče. „Když přijel z Ria, tak jsme museli vařit svíčkovou, tam měl zlatou medaili, tady má diplom, tak bude zase svíčková,“ prozradila Hana Petráčková.

Další cíle Arnošta Petráčka pro letošní rok nejsou spojené se studiem, ale se sportem. „Budu se teď plně věnovat přípravě na paralympiádu v Tokiu,“ připomněl.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související