Třehusk rozzářil tváře šťastlivců, kteří se dostali na koncert a poslouchali třeba písničky o vodě

Před více než třemi roky jsme se v příhodném čase masopustním vrátili k velmi úspěšnému koncertu poberounské kapely Třehusk (Třebaňská hudební skupina), který se konal ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v listopadu roku 2010. Tentokrát se k němu vrátíme po delší době podruhé s tím, že z více než poloviny budou zastoupeny písničky o vodě.

Toto rozhlasové vystoupení tenkrát před necelými čtrnácti roky zaujalo také redaktora Deníku Radka Gálise, který napsal: „Smutné obličeje těch, kteří se nevešli, a naopak rozzářené tváře šťastlivců, co usedli na židličky.“

Tohle nejlépe vystihuje atmosféru večera v koncertním sále Českého rozhlasu České Budějovice, kam přijela šestičlenná skupina Třehusk z Poberouní zahrát staropražské a lidové písničky. K této citaci doplňujeme, že poprvé ve zhruba v hodinové stopáži se tento koncert vysílal v onom roce na Silvestra.

Myslím, že vám může udělat radost i v tomto čase, v pozdním máji roku 2024. Zrovna v den, kdy na návsi v Zadní Třebani vyvrcholil čtyřiadvacátý ročník věhlasného poberounského folklórního festivalu Staročeské máje, jehož stěžejní postavou je právě Miloslav Frýdl, zpěvák, hráč na akordeon, moderátor a kapelník Třehusku.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související