Houpací kůň U Tří lvů z roku 2010 s Leporelem. Folk s krůpějemi jazzu

V Koncertních ozvěnách se ponoříme trochu hlouběji do minulosti směrem k prvnímu ročníku programu Houpací kůň U Tří lvů, tedy akci, která se konala v rozmezí deseti let vždy na podzim ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

V jejím rámci se představil vítěz stejnojmenné soutěže pořádané při renomovaném vícežánrovém festivalu Okolo Třeboně a někdy také skupiny nebo jednotlivci umístění na druhé a třetí příčce.

To byl případ také roku 2010, kdy přehlídku ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice korunovala vítězná pražská formace Çava, ale předešly jí kapely z dalších dvou míst: Passage a Leporelo. A právě brněnské folkové skupině Leporelo věnuje tyto Koncertní ozvěny.

Vystoupení se konalo 13. října 2010, záznam je samozřejmě dokumentem doby. Tehdy mělo za sebou Leporelo ještě málo vystoupení a na druhé straně se po pár letech rozpadlo.

Jeho základ tvořili zpěvačka jemně temného hlasu Markéta Tulisová a Ivo Cicvárek, klávesista, kytarista, zpěvák, známá muzikantská osobnost a také dramaturg brněnského studia České televize. Součástí Leporela tehdy před čtrnácti roky byli také kontrabasista Ondřej Klepáček a mandolinista i kytarista Jan Sobek.

Tenkrát U Tří lvů zazněly v podání Leporela písničky s krůpějemi jazzu a o lásce, například Na dvou březích, Vítr, Líza a také Benátská noc. O několik týdnů dříve předskakovala kapela při koncertu bratrům Ebenovým.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související