Terapie traumatu i skupinová sezení s výtvarným zaměřením nabízí psychiatrická nemocnice v Písku

10. říjen 2019 14:47

Světový den duševního zdraví si 10. října připomínají i v největší jihočeské psychiatrické nemocnici pro následnou péči v Písku. S hraniční poruchou osobnosti a neuro-vývojovou poruchou ADHD se tam dlouhodobě léčí i třicetiletá paní Jana.

Hospitalizovaná je po několikáté a nemoc jí pomáhají zvládnout i pravidelné psychoterapeutické skupiny s arteterapeutickým zaměřením.

„Člověk na ten papír vyhodí svoje pocity, může o tom otevřeně mluvit, má tam ten prostor. Není to jen o malování, mluví se o tom, co to se mnou dělá, co bych případně potřebovala a tak dále. Terapeuti se na začátku i na konci ptají, jak se cítíme,“ popisuje.

Skupinu vede psycholožka Kateřina Šimánková. Poslední sezení věnovala speciální výtvarné technice s vodovými barvami, kdy obrázky vznikaly pod dojmem hudby. „Pracujeme nejen s tím, co vznikne jako výsledek, ale i s procesem tvorby. Prožitky se proměňují v průběhu, oni už jsou zvyklí i tohle popisovat,“ vysvětluje.

Čtěte také

Poté účastníci skupiny mluví o výsledném díle. „Výtvarné zpracování má obrovskou moc, dokáže ztvárnit nejen vědomí, ale i nevědomí. Vedeme dialog o díle a z něj vyvěrá individuální význam pro člověka. Na závěr uděláme shrnující kolečko, aby bylo ošetřené i to, jak to prožívají, jestli je možné s tím odejít,“ dodává.

V písecké nemocnici začali i s netradičními psychoterapeutickými skupinami. „V současné době se soustředíme na věc, která je velmi ojedinělá – terapie traumatu. Týká se to například sexuálního zneužívání. Zabýváme se retraumatizací, která přichází v průběhu života, kdy například sexuálně zneužívané pacientky si potom nacházejí manipulativní narcistní muže, kteří jsou vůči nim agresivní,“ uvádí primář Marian Koranda.

Hlavním tématem letošního Světového dne duševního zdraví, ke kterému se připojuje i písecká psychiatrická nemocnice, je prevence sebevražd.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související