Tenis v písničkách. Začíná slavný Wimbledon, navoďte si atmosféru tematickými skladbami

26. červen 2022

„Mít čelenku vzor hippie. Pár zápasů, kdes byl král. Nestačí ve světě bílých lajn, aby ses Borgem stal.“ To zpívala Lenka Filipová v písničce z roku 1981 Favorit, v jejím repertoáru dosti neobvyklé. Tento Pavlem Žákem otextovaný hit i v Čechách kdysi populárního mosambického zpěváka Africa Simonea však může být dobře navodit tenisovou náladu v tematickém výběru v pořadu Světla ramp.

Právě totiž začíná na londýnských travnatých dvorcích nejslavnější a nejstarší tenisový turnaj na světě Wimbledon. I když se hraje v trochu jiných kulisách, bez ruských a běloruských hráčů a jeho někdejší vítěz Němec Boris Becker je vězení, kouzlo tenisového míčku i tak zasáhne jistě miliony sportovních fandů na celém světě, a tak nebude od věci zahrát si tenis i v písničkách.

Dosti atypická a zároveň do jisté míry tenisová je písnička Anyone For Tennis v hudební produkci britské superskupiny Cream. Tento song Erica Claptona a Martina Sharpa zazněl v motorkářském snímku Divoká sedma a vyšel s jistým ohlasem i na singlu. Písnička se svým folk-rockovým hudebním kabátem stojí dosti vně stylu Cream, ale zapadá do atmosféry roku 1968.

Čtěte také

Pod tenisová Světla ramp jsme rádi pozvali dvojici Miroslav Paleček + Ivo Jahelka, která spolu stále vystupuje. Oba pánově velmi rádi a dobře tenis léta hrají a také o něm píší a zpívají písničky. Dokonce z nich sestavili na sklonku minulého století celé album nazvané příhodně Tenisová akademie. A na něj také zavzpomínají jindřichohradecký zpívající advokát Ivo Jahelka i legendární písničkář Mirek Paleček a k tomu přidáme z Tenisové akademie dvě písničky.

Tenis jistou roli hraje také v textu titulní skladby třetího alba z roku 1980 v tu dobu ještě ne slavného rockového písničkáře jménem Chris Rea se zajímavým obalem se stovkami zelených tenisových kurtů mizejících ve vzdáleném západu slunce.

Můžete si také poslechnout instrumentálku Wimbledon Keitha Mansfielda, která byla kdysi znělkou televizního zpravodajství BBC ze slavného turnaje. A vše zarámuje Tenisový míček s Evou Svobodovou a kapelou Classic Jazz Collegium vedenou kornetistou, humpoleckým rodákem Bobem Zajíčkem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související